Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Máte hypotéku na byt nebo dům, který chcete prodat? Poradíme vám, jak na to

Publikováno 23. 11. 2021

V dnešní době většina lidí vlastní nemovitost zatíženou hypotéčním úvěrem. Ať už se jedná o bytovou jednotku, rodinný dům, rekreační objekt, ale i stavební pozemek. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete, že tuto nemovitost prodáte, musíte pochopitelně počítat s určitými povinnostmi. Přece jenom, budete prodávat byt či dům, na nějž jste si vzali hypotéční úvěr. V tomto případě může nastat hned několik situací, které si podrobněji rozebereme. V ideálním případě přijde někdo, kdo má dostatek vlastních peněz a nemovitost od vás koupí. Alternativami jsou převody hypoték, popřípadě realizace nové hypotéky ze strany kupujícího. Každý z těchto procesů funguje trochu jinak.

Kupující s vlastní hotovostí

I když tyto scénáře nepatří mezi ty nejčastější, z pohledu administrativy budou asi nejjednodušší. Proto byste o této variantě měli něco vědět. Proces nákupu je poměrně snadný. Vy dáte cenu za nemovitost, přijde někdo, kdo má zájem a peníze, dojde k podpisu kupní smlouvy a k úhradě. Vzhledem k tomu, že na nemovitosti je zástavní právo, je vhodné do celého procesu zakomponovat také advokátní nebo notářskou kancelář. Minimálně z důvodu převodu peněz až poté, co proběhnou všechny administrativní procesy.

  • Podpis kupní smlouvy.
  • Její vložení do katastru nemovitostí.
  • Banka provede výmaz zástavního práva.
  • Zapsání nového majitele na katastru.
  • Vyplacení finančních prostředků.

Vzhledem k tomu, že z prodeje nemovitosti budete s největší pravděpodobností hradit hypotéku, požádejte banku o vyčíslení dlužné částky. Takový krok můžete provést tři měsíce dopředu. Počítejte s tím, že banka na vyčíslení má přibližně třicet dní. Pokud prodáte nemovitost za vyšší cenu, zbývající sumu si pochopitelně necháte.

Kupující využije vlastní hypotéku

Opakem nejjednoduššího scénáře bude ten nejsložitější, který však bývá běžnou realitou. Kupující si vyřídí hypotéční úvěr u jiného bankovního domu, než kde máte hypotéku vy. To do celého procesu vnáší další subjekt, a tedy i další administrativní úkony. Především ze strany vaší bankovní instituce budete potřebovat souhlasy spjaté se zapsáním nové banky jako druhého věřitele na katastru a s výmazem zástavního práva. Teprve až po zajištění těchto dokumentů přejděte ke kupní smlouvě. Dříve ne.

Proces prodeje nemovitosti bude v podstatě totožný, jako u prodeje zájemci s hotovostí. I zde využijete služeb notáře pro úschovu peněz. Teprve až bude všechna administrativa vyřízena, notář uvolní peníze a vy dostanete zaplaceno za nemovitost. Tento scénář sice patří mezi nejkomplikovanější, s největší pravděpodobností však najdete právě kupce s vlastní hypotékou.

Převod hypotéky na kupujícího

Existuje pochopitelně i třetí varianta. Ta ovšem také není příliš obvyklá. Reálná je hlavně v okamžiku, kdy máte u své stávající banky vyjednaný výhodný hypotéční úvěr. Pak se může objevit kupec, který hypotéku mile rád převede na sebe samotného. A to včetně platné úrokové sazby, konkrétních měsíčních splátek a délky fixačního období. Kupec tak musí s tím vším souhlasit a zároveň splňovat věci z pohledu vaší bankovní instituce.

  • Souhlasí s převodem vašich smluvních podmínek.
  • Banka k takovému kroku udělí svůj souhlas.
  • Je dostatečně bonitním klientem pro banku.
  • Nemá špatnou splátkovou minulost.

Z pohledu administrativy jde víceméně o zlatou střední cestu v porovnání se dvěma výše uvedenými modely. Nežli začnete realizovat kupní smlouvu, zajděte s kupujícím nejprve do banky a ověřte si všechny výše uvedené podmínky.

Čtěte také: Růst sazeb ČNB zdražuje hypotéky. Zhodnocení peněz je pouze u vybraných produktů

Poplatky vás nejspíš neminou

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z prezentovaných variant, připravte se na to, že některé procesy mohou být spojeny s poplatky navíc. Typickým příkladem je předčasné uhrazení hypotéčního úvěru. To může být u vybraných bank asi největší výdaj. Dále jsou to advokátní nebo notářské služby a vklady na katastr. Pro kupujícího to může být odhad nemovitosti u nové hypotéky. Tak či onak, prodat nemovitost zatíženou hypotékou lze a jak vidno hned několika možnými způsoby.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…