Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Jaký je rozdíl mezi havarijním pojištěním a povinným ručením?

Publikováno 20. 6. 2023

Pojištění je dnes nezbytností, pokud chcete chránit své majetek, zdraví a finance před nečekanými událostmi. Havarijní pojištění a povinné ručení jsou dva druhy pojištění, které jsou běžně využívány v České republice. V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi těmito dvěma druhy pojištění a jak zvolit to nejvhodnější pro vás a váš majetek.

Havarijní pojištění vs. povinné ručení

Povinné ručení je zákonně stanovené pojištění, které každý majitel vozidla musí mít. Jeho účelem je krytí škod způsobených jiným vozidlem při dopravní nehodě. Havarijní pojištění na druhou stranu není povinné. Jedná se o doplňkové pojištění, které chrání vaše vozidlo před náklady souvisejícími s nehodou, poškozením vozidla nebo krádeží.

Nezůstaňte na suchu

Když se ocitnete v situaci, kdy vás zasáhne nehoda, může pojištění být vaší spásou. Povinné ručení vám pomůže pokrýt náklady na škody způsobené jiným vozidlem, zatímco havarijní pojištění vám poskytne ochranu a krytí při poškození vašeho vozidla. Základním pravidlem je, že pokud chcete mít úplné krytí, měli byste mít oba druhy pojištění.

Kdy je havarijní pojištění nutné?

Havarijní pojištění je nezbytné, pokud máte nové nebo dražší vozidlo. Pokud vlastníte starší vozidlo, může být havarijní pojištění méně důležité, neboť oprava vozidla může překročit hodnotu vozidla. Havarijní pojištění je také užitečné, pokud jezdíte v oblasti s vysokým rizikem nehod nebo pokud si pořídíte vozidlo na financování.

Co pokrývá havarijní pojištění?

Havarijní pojištění kryje škody způsobené nehodou, poškození vozidla nebo krádež. Pokrývá také náklady na opravu vozidla a náhradní vozidlo v případě, že je vaše vozidlo mimo provoz. Havarijní pojištění také poskytuje krytí při škodách způsobených přírodními katastrofami, jako jsou bouřky, povodně a zemětřesení.

Jaká jsou omezení povinného ručení?

Povinné ručení kryje pouze škody způsobené jiným vozidlem. Pokud byla škoda způsobena vaším vozidlem nebo pokud byla vaše vozidlo poškozeno při nehodě, povinné ručení neposkytuje krytí. Také nekryje škody způsobené přírodními katastrofami nebo krádeží vozidla.

Které pojištění je pro vás lepší?

Když si vybíráte mezi havarijním pojištěním a povinným ručením, měli byste zvážit své individuální potřeby a finanční situaci. Pokud máte nové nebo dražší vozidlo, bude pro vás nejlepší mít oba druhy pojištění pro úplné krytí. Pokud vlastníte starší vozidlo, můžete zvážit, zda havarijní pojištění je pro vás stále nutné. V každém případě vám pojištění poskytne klid a ochranu v případě nečekané události.

Nikdy není pozdě sjednat pojištění. Nezapomeňte zvážit své individuální potřeby a vybrat si pojištění, které bude odpovídat vašim finančním možnostem a přinášet vám klid a ochranu. Havarijní pojištění a povinné ručení jsou dva důležité druhy pojištění, které chrání vaše vozidlo a vaše finance. Vyberte si to nejlepší pro sebe a ujistěte se, že vás nic nepřekvapí.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…