Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Růst sazeb ČNB zdražuje hypotéky. Zhodnocení peněz je pouze u vybraných produktů

Publikováno 21. 10. 2021

Každý občan asi postřehl nedávné zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou. Jednalo se o jedno z největších zvýšení za posledních dvacet let. Konkrétně o 75 bazických bodů. Důvod byl poměrně zřejmý. Rychle narůstající inflace si vyžádala zásah toho nejpověřenějšího orgánu, jímž ČNB zkrátka je.

Jak rychle poroste inflace koncem roku 2021?

Zůstává ovšem otázkou, za jak dlouho se tento krok promítne do zpomalení růstu inflace. Ta by měla ze současných 4,1 % pomalu růst až k 5 %. Samotný krok zvýšení úrokové sazby Českou národní bankou se samozřejmě promítl do nejrůznějších segmentů finančního trhu, na což se zaměříme v následujících řádcích.

Čtěte také: Mobilní bydlení je trendy. Je na něj ale možné získat klasickou hypotéku?

Zdražení hypoték je nezastavitelné

Je pravdou, že jakékoliv zásahy ČNB do úrokových sazeb se na rozdíl od inflace promítají rychlým tempem hlavně do úroků hypotéčních úvěrů. Ty měly od letošního jara zvyšující se tendenci a tento počin jejich navyšování ještě více uspíšil. Lze tedy očekávat, že úroky porostou i nadále, což je nemilá zpráva především pro ty, kdo chtějí tohoto typu úvěrování využít pro pořízení nebo vybudování vlastního bydlení. Na druhou stranu zvýšení o 75 bazických bodů možná částečně stabilizuje situaci na realitním trhu, která je neúnosná. Ceny nemovitostí letí strmě vzhůru a jsou mnohdy hodně nadhodnocené.

Zvyšování úroků na všech frontách

Jak už to obyčejně bývá, když Česká národní banka zvyšuje úrokové sazby, promítne se to do všech oblastí. Kromě hypoték jsou to také úroky produktů sloužících pro zhodnocení peněžních prostředků, respektive úspor. V tomto směru lze porovnat dva druhy služeb.

  • Krátkodobé zhodnocení
  • Dlouhodobé zhodnocení

V případě krátkodobých produktů typu spořicí účet nečekejte tak rychlou změnu trhu a zvýšení úrokových sazeb. Ty se navíc poměrně dost vzdalují od současné inflace, takže peníze stejně ztrácí hodnotu. Pro konzervativnější a opatrnější investory to však může být alespoň nějaká příležitost pro zhodnocení financí. Daleko rychleji na změny úrokových sazeb ČNB reagují termínované vklady. Ty mimochodem přináší i vyšší zhodnocení nežli spořicí účty. Týká se to produktů s minimální fixací na jeden rok a více. Ani v tomto případě bohužel nedochází k pokrytí vysoké inflace. Tu lze eliminovat snad pouze náročnějšími a riskantnějšími investicemi. Investování ovšem není pro každého a na rozdíl od dvou uvedených možností představuje vyšší riziko ztráty peněz. O investování zkrátka musíte něco vědět.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…