Paušální daň nemusí být u podnikatelů překážkou pro získání hypotéky. Na co si dát pozor?

Publikováno 25. 4. 2022

Hypotéční úvěry slouží k financování vlastního bydlení nejenom běžným zaměstnancům, ale také živnostníkům. Jak asi každý správný tuší, pro získání hypotéky je zapotřebí doložit patřičnou bonitu a schopnost splácet konkrétní úvěr. U zaměstnanců je primárně vyžadováno potvrzení o výši příjmu od zaměstnavatele. Osoby samostatně výdělečně činné musí doložit poslední uzavřené daňové přiznání. Jenže, co když jste živnostníkem a využíváte paušální daň?

Co je to paušální daň?

Nejprve si pojďme ve zkratce prozradit, co je to vlastně paušální daň? Ve své podstatě se jedná o pravidelný měsíční poplatek ve stejné výši. Z této platby je hrazena daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění. Paušální daň je vždy stanovena pro konkrétní rok a nebere v potaz předchozí příjmy živnostníka, z nichž se u běžných paušálových výdajů vypočítává velikost konkrétních složek.

Hlavní výhodou paušální daně je fakt, že nemusíte odevzdávat daňové přiznání a zároveň neřešíte přehledy pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení. Dochází k celkem výraznému zjednodušení administrativy. Jen pro příklad uvedeme výši paušální daně v posledních dvou letech.

  • V roce 2021 byla paušální daň 5 496 Kč
  • V letošním roce 2022 vychází paušální daň na 5 994 Kč

Pro zajímavost zmíníme, že v České republice je zhruba jeden milion osob samostatně výdělečně činných. Z tohoto počtu asi 78 tisíc živnostníků využívá paušální daň. Z výše uvedené charakteristiky paušální daně je částečně patrný problém, který vzniká při žádosti o hypotéční úvěr. Jak může podnikatel doložit svoji úvěruschopnost, když vlastně nepodává žádné daňové přiznání?

Banky si umí poradit i se živnostníky s paušální daní

Jestliže si myslíte, že s paušální daní nemůžete získat hypotéční úvěr, jste na omylu. Bankovní instituce se dokázaly připravit i na tuto situaci. Je pravdou, že postupy při ověřování bonity klienta se v jednotlivých bankovních domech trochu liší, ve výsledku jsou však hodně podobné.

  • Nahlíženo je na podnikatelský účet, kde jsou příjmy pouze z podnikatelské činnosti
  • Pokud jde o příjmy hotovostní, banka si vyžádá příslušné dokumenty
  • Platí nutnost prokázání nepřetržité podnikatelské činnosti
  • Požadovány jsou důkazy o platbě paušální daně

Posuzovány jsou samozřejmě i výdaje podnikatele. Ty se ve většině případů stanovují procentem, jako u výdajových paušálů, a to s přihlédnutím k vykonávané podnikatelské činnosti. Kromě uhrazené paušální daně se berou v potaz i jiné výdaje, z nichž mnohé mohou být patrné právě z výpisů z podnikatelského účtu.

Dejte si pozor na neuznané příjmy

Bez daňového přiznání se bankám stanovují příjmy o něco hůře, ale jde to. Pozor si však dejte na to, že některé z příjmů nemusí být pro stanovení celkové bonity žadatele uznány. Jedná se primárně o příjmy související se zhodnocením na spořicích účtech, termínovaných vkladech a podobně. Rozhodně si příjmy nenavýšíte ani jednorázovým převodem peněz z jiného účtu na ten podnikatelský. Tento převod se týká nejenom vašich ostatních účtů, ale také účtů rodinných příslušníků. Do příjmů nejsou zahrnovány ani příjmy z prodeje nemovitosti nebo vklady v hotovosti, s nimiž se nepojí příslušná fakturace.

Jak vidno, získání hypotéky při využívání paušální daně je sice náročnějším procesem, není to však nic nemožného. Paušální daní se zkrátka neokrádáte o možnost dostat hypotéční úvěr někdy v budoucnu. S posuzováním úvěruschopnosti těchto osob samostatně výdělečně činných si bez problému poradí banky jako Česká spořitelna, ČSOB, Moneta Money Bank, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a další.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…