Víte, jak postupovat při dopravní nehodě?

Publikováno 20. 9. 2022

Dopravní nehoda je situací, kterou nechce prožít asi nikdo z nás. Jenže, osud si nevybírá a někdy se k takové nehodě můžete přichomýtnout nevědomky. Ať už jste či nejste viníky dopravní nehody, měli byste moc dobře vědět, jak v takovém okamžiku postupovat. Není to jenom o tom, mít uzavřené povinné ručení, popřípadě havarijní pojištění.

Zajistěte místo nehody

Každý účastník dopravní nehody musí tušit, jak se zachovat v kritické situaci. Pokud k havárii na silnici opravdu dojde, jako první zastavte. To platí jak v okamžiku, kdy skončíte s vozem ve škarpě, tak když odřete někomu vůz u silnice a podobně.

  • Vypněte motor vozidla
  • Zapněte výstražná světla
  • Oblékněte si výstražnou vestu
  • Dojděte umístit výstražný trojúhelník na požadované místo – minimální vzdálenost je 50 metrů za autem, na dálnici platí dvojnásobná vzdálenost

Tohle je naprostý základ, který byste měli zvládnout nejlépe s čistou hlavou. Pokud je místo nehody zabezpečeno alespoň takto minimálně, běžte se podívat, jaké škody jste napáchali, popřípadě, jaké vám byly napáchány. Důležité je zjistit zdravotní stav spolucestujících, potažmo ostatních osob a účastníků nehody. Pokud je vážný, je zapotřebí přivolat záchrannou službu.

Náš tip: Porovnejte si nabídky povinného ručení

Volat policii ano či ne?

V dnešní době je schopna spousta řidičů vyřešit dopravní nehodu na místě bez přivolání policie. Navíc, když všichni účastníci nehody mají povinné ručení a dohodnou se mezi sebou. Přesto však mohou nastat situace, kdy zkrátka budete muset zavolat Policii České republiky.

  • Dojde k poškození majetku třetích osob nebo ke zranění a úmrtí
  • Výše škody na jednom voze přesáhne hodnotu 100 000 Kč
  • Nejste schopni zajistit bezpečně místo nehody, popřípadě unikají kapaliny na vozovku
  • Nedokážete identifikovat účastníka nehody

Ve všech těchto případech volejte policii. Pokud nic z toho nehrozí, všichni zúčastnění mají povinné ručení a jste schopni se dohodnout, můžete se pustit do sepisování záznamu o nehodě.

Záznam o dopravní nehodě

Záznam o dopravní nehodě je nezbytným formulářem, který musí vozit každý řidič ve svém autě. Vydat vám ho může vaše pojišťovna, popřípadě si ho vytisknete doma. Záznam je mimochodem dostupný na stránkách Ministerstva dopravy.

Součástí záznamu o dopravní nehodě jsou dva sloupce, z nichž jeden přísluší viníkovi a ten druhý poškozenému. Právě do těchto míst je třeba vypsat všechny informace související s nehodou.

  • Informace o účastnících nehody
  • Údaje o poškozených vozidlech
  • Průběh zavinění a míra poškození
  • Informace o pojišťovně

V momentě, kdy účastníci svými podpisy stvrdí záznam o dopravní nehodě, je vhodné ji obratem nahlásit pojišťovně.

Pojišťovnu informujte neprodleně

V ideálním případě zavolejte na pojišťovnu hned na místě. Nejenom, že vám může být nápomocna při zvládnutí této situace, ale budete mít jistotu, že k řešení nehody dochází z obou stran. A to především ze strany viníka. Nutno podotknout, že kompletní náhrada škody jde vždy z povinného ručení viníka.

Nejlepší je, když nehodu na svoji pojišťovnu nahlásí viník nehody, od něhož poškozený získá číslo škodní události. Pak může svoji pojišťovnu kontaktovat i poškozený. Čím dříve tento proces započne, tím dříve bude vyřešeno finanční plnění. V závislosti na pojišťovně, typu sjednaného povinného ručení a dalších faktorech vás posléze mohou čekat ještě ostatní doplňující věci.

  • Doložení fotodokumentace z místa nehody
  • Kopie technických průkazů
  • Kontrola vozu pojišťovacím likvidátorem

Obvykle bývá zvykem, že pojišťovací společnosti celou záležitost vyřídí za vás. Pokud si dáte auto opravit do smluvního servisu pojišťovny, zajistí za vás i fotodokumentaci a všechny náležitosti. Vždy u sebe vozte kontakt na svoji pojišťovnu.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…