Milostivé léto II je způsobem, jak se po roce opět zcela zbavit dluhů

Publikováno 12. 8. 2022

V loňském roce většina z nás zaznamenala netradiční projekt s názvem Milostivé léto. Časově omezená akce, během níž se dlužníci mohli zbavit svých veřejnoprávních dluhů. Unikátní řešení, jehož možností využilo spoustu lidí. Někteří to ovšem nestihli, popřípadě vše zaznamenali příliš dlouho. Nic se ale neděje. Je tu totiž Milostivé léto II.

Od prvního září zbystřete

První Milostivé léto probíhala od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Necelý rok po jeho ukončení už se můžete těšit na druhé, avšak poslední pokračování. Alespoň tak to upřesnila vláda České republiky.

  • Akce začíná 1. září 2022
  • Končí 30. listopadu 2022

Máte tak tři dlouhé měsíce na to, abyste využili neopakovatelné šance, jak se zbavit svých dluhů. Nutno podotknout, že také Milostivé léto II má svá pravidla. Jestliže si myslíte, že vám banky odpustí běžné půjčky, jste na omylu. Vše funguje jinak podle předem daných pravidel.

Na co se vztahuje Milostivé léto II?

Jak už jsme zmínili v průběhu tohoto článku, Milostivé léto II se vztahuje na veřejnoprávní dluhy. To znamená, jedná se o dluhy, které máte vůči veřejným institucím. Do této skupiny patří celkem bohatá nadílka organizací a společností.

  • Státní příspěvkové organizace
  • Česká republika jako taková
  • Zdravotní pojišťovna
  • Český rozhlas a televize
  • Státní fond
  • Státní podniky a mnohé další

Na druhou stranu, Milostivé léto II rozhodně není cestou, jak se zbavit například správních nebo daňových exekucí. Zároveň vám nebudou odpuštěny peněžité tresty, které vznikly na základě trestné činnosti. Do této speciální akce nespadají ani poplatky za výživné a podobně.

Milostivé léto II – Pravidla a vše důležité

Pojďme se ale na Milostivé léto zaměřit trochu zeširoka, abyste měli představu o tom, jak všechno vlastně funguje. Podstatné je podat návrh ve výše uvedeném období. S dluhem jako takovým se samozřejmě pojí jistá pravidla.

  • Musí být vymáhaný soudním exekutorem
  • Týká se jen fyzických osob
  • Nesmíte být osobou v insolvenci

Jestliže tohle všechno splňujete, nevyhnete se ještě další podmínce. K zastavení exekuce je pochopitelně nutné uhradit v období Milostivého léta II dlužnou částku, respektive pouze jistinu. Ostatní úroky vám budou odpuštěny. Pokud nechcete propásnout svoji příležitost, musíte exekutora kontaktovat písemně do 30. listopadu 2022. Tato akce je samozřejmě spojena se základním poplatkem, který pokrývá administrativní náležitosti. Paušální poplatek činí 1 500 Kč bez DPH. V případě plátcovství exekutora se zvyšuje o daň a jeho výše bude 1 815 Kč. Nic více nad rámec své jistiny nebudete platit a zbývající část dluhu vám bude při splnění uvedených podmínek odpuštěna.

Povinnosti exekutora

Na závěr se hodí ještě malá vsuvka týkající se povinností exekutora. Také o této věci byste měli mít náležité povědomí. Jednou z podmínek je to, že soudní exekutor na vaši zaslanou žádost musí odpovědět do termínu patnácti dnů. Dojít může i k prodloužení termínu splatnosti jistiny. Takový okamžik nastává při vámi podané žádosti do 15. listopadu 2022. Pokud exekutor nedodrží termín pro odpověď, prodlužuje se lhůta pro uhrazení jistiny o stejný počet dnů. Nepropásněte možná poslední příležitost, jak se vymanit z dluhů, které máme vůči státním organizacím. Díky jednorázovému uhrazení jistiny se vymaníte z exekuce a ušetříte spoustu peněz.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…