Prodej a nákup auta. Jak je to s povinným ručením?

Publikováno 25. 7. 2022

Prodej, respektive nákup dopravního prostředku s sebou nese jisté povinnosti. Ty se týkají nejenom samotného přihlášení na úřadu, ale také povinného ručení. Ať už vás čeká jakákoliv z těchto situací, vyplatí se o všech nezbytných postupech vědět více. Na jednotlivé fáze a detaily se zaměříme v následujících řádcích.

Povinné ručení je naprostou nezbytností

Nejprve se pojďme věnovat povinnému ručení. Jak asi každý správně tuší, pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je pro jízdu na silničních komunikacích zásadní. Bez tohoto typu pojištění byste v podstatě neměli vyjíždět na silnice. Pokud totiž způsobíte jakoukoliv dopravní nehody, všechny finanční náklady půjdou za vámi. Zároveň se vystavujete pokutě za neplacení povinného ručení. A tyto sankce naskakují v podstatě každý den. Když se tedy vydáte koupit auto nebo se stanete prodejcem, vždy se s protistranou dohodněte, aby automobil nebyl bez pojištění odpovědnosti z provozu vozidla ani jeden den. V takové situaci se nabízí dvě řešení.

  • Během přejezdu s novým vozem budete využívat pojištění prodávajícího
  • Sjednáte si pojištění sami na sebe už od prvního dne nákupu automobilu

Vždy je to o domluvě. První z modelů asi není příjemnou záležitostí pro prodávajícího, protože při přejezdu domů může dojít k dopravní nehodě a všechna škoda bude hrazena z povinného ručení prodávajícího. Druhý model je tak ideálnější, avšak vyžaduje patřičnou dávku komunikace. Vy si na základě zaslaných papírů od vozu sjednáte pojištění, souběžně s vámi ho odhlásí prodávající. Vždy je třeba dodržet překrývání pojištění, aby vůz nebyl jediný den bez pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Zapomeňte na ochranné lhůty

Spousta lidí se mylně domnívá, že z pohledu povinného ručení platí nejrůznější ochranné lhůty při nákupu a prodeji automobilu. Tomu tak ale opravdu není. Pojištění vozidel kontroluje Česká kancelář pojistitelů známá pod zkratkou ČKP, která si na případné neplatiče tvrdě došlápne. Sankce se pohybují v řádu desítek až stovek korun denně, takže výsledná pokuta za neuhrazené povinné ručení vám může pěkně prodražit nákup automobilu. Pokuta jde totiž za majitelem vozidla, kterým se automaticky po podpisu kupní smlouvy stáváte vy.

Přihlášení vozidla – Co všechno je zapotřebí?

Jako prodávající se při prodeji automobilu nemusíte vesměs o cokoliv starat. Odhlásíte vůz na své jméno a vypovíte smlouvu na povinné ručení. Administrativní povinnost čeká spíše kupujícího. Ten se buď dostaví na úřad s prodávajícím a vše vyřeší najednou nebo prostřednictvím plných mocí. V každém případě byste při přihlášení vozu neměli zapomínat na tyto dokumenty:

  • Doklady totožnosti
  • Formulář pro registraci vozidla
  • Malý a velký technický průkaz
  • Kupní smlouva
  • Protokol o evidenční kontrole
  • Zelená karta

Kromě povinného ručení nezapomínejte ani na to, že na přepis vozidla ze starého majitele na nového máte přesně deset dní. Pak se vystavujete pokutě, která může dosahovat částky až 50 000 Kč.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…