Průměrné sazby hypoték stále rostou, pro řadu lidí bude konec fixace šokem

Publikováno 13. 6. 2022

Pokud jste v posledním roce začali uvažovat o hypotéčním úvěru pro financování vlastního bydlení, asi nemáte zrovna nejlepší náladu. Rostoucí inflace a zvyšování základních úrokových sazeb Českou národní bankou se totiž úměrně promítá i do úroků hypoték. Ty v posledních měsících pomalu, ale jistě stoupají vzhůru a spousta lidí si pokládá otázku, kde se vlastně zastaví? Už nyní vás můžeme ujistit, že to bohužel pravděpodobně nebude na hranici 5 %.

V červenci se očekává překonání sedmiprocentní hranice

Je až neuvěřitelné, kam se úrokové sazby hypoték posunuly za jediný rok, respektive jsme na takové zvýšení nebyli několik posledních let zvyklí. Pokud úrokové sazby překonají hranici 5 %, dojde k návratu modelu z roku 2010. Tehdy byly úroky také více jak pětiprocentní. To znamená, se vrátíme o dvanáct let zpět. Jen pro zajímavost lze uvést, jak si stály hypotéční úvěry na počátku dubna.

  • Průměrná úroková sazba poskytovatelů hypoték byla 4,88 %.
  • Tento údaj se vztahuje k hypotékám s LTV 80 %.

Když se podíváte nazpět v čase, před rokem se úroky hypoték touto dobou pohybovaly kolem 2,4 %. Roční zvýšení je tedy markantní. Za poslední měsíc se úroky zvýšily v průměru o 0,26 %. Stačí ještě jeden měsíc a průměrná hodnota pravděpodobně překročí 6-7 %.

Vliv inflace a ČNB

Na růst úrokových sazeb bude mít pochopitelně vliv inflace a na druhou stranu snaha České národní banky o její snížení. V květnu je ohlášeno další zasedání ČNB, během něhož se očekává následné zvýšení základních úrokových sazeb. Na ty obvykle bleskurychle reagují i samy bankovní a nebankovní instituce. To znamená, že zvýšení úrokových sazeb hypoték bude nevyhnutelné. Úrok ve výši 6-7 % je už zkrátka na dosah.

Jak ovlivňují vyšší úroky současný trh?

Je nepochybné, že zvyšující se úroková sazba u hypotéčních úvěrů se zkrátka musí podepsat na trhu s hypotékami. Zájem o tento typ úvěru rozhodně není tak markantní, jako v loňském roce, kdy doslova trhal rekordy. I tak je nutné říci, že přes „nevýhodné“ podmínky hypoték, které výrazně zvyšují měsíční náklady na jejich splácení je tu spousta těch, kdo zájem mají. Nutno podotknout, že jsou to lidé spíše s vyššími příjmy. Představu si ostatně můžete udělat z níže uvedeného příkladu.

  • Hypotéka ve výši 3,6 milionů korun.
  • Splatnost na 25 let.
  • Měsíční splátka ve výši kolem 21 tisíc korun.

Zvýšení úroků u hypoték v rámci bankovního a nebankovního trhu zaznamenalo ještě jeden trend. Lidé hypotéky uzavírají stále v hojném počtu, avšak s čím dál kratší fixací úrokové sazby. Jednoduše předpokládají, že za krátkou dobu dojde ke snížení úrokových sazeb na přijatelnější hranici. Tzn., musí přečkat první fixační období a pak bude snad lépe. Jestliže se před rokem lidé snažili fixovat hypotéku na sedm a více roků, dnes je průměrná doba fixace kolem čtyř let. Se zvyšující se hodnotou úroku dochází k jejímu pravidelnému snižování.
Boom levných hypoték určitě na dlouhou dobu skončil, o tom není žádných pochyb. Uvidíme, jestli ještě někdy dojde k návratu na přijatelnější hodnoty. Jisté je, že si budeme muset počkat.

Další články

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…