Povinné ručení na traktor? Vše co byste měli vědět předem

Publikováno 19. 5. 2022

Když se řekne dopravní prostředek, většina lidí si představí automobil nebo dodávku. Jenže, na silničních komunikacích se pohybují i jiné typy vozidel. Typickým příkladem jsou nákladní automobily a také traktory. Právě těm se v dnešním článku budeme věnovat podrobněji. A to z pohledu náležitého pojištění.

Není traktor, jako traktor…

Pokud se pohybujete v oblasti těchto pracovních strojů, jistě moc dobře víte, že není traktor jako traktor. Obecně je známo hned několik kategorií. Za označením tohoto typu vozidla „T“ se skrývá další dělení. Jsou to kategorie T1 až T4. Ve světě pojištění je tomu ale trochu jinak. Pojišťovací společnosti se k pojištění pro traktory staví trochu odlišně, což dokazují tři níže uvedené kategorie.

  • Traktory bez registrační značky
  • Traktory s registrační značkou
  • Traktory s jednou nápravou, respektive kultivační traktory

Pokud jde o pojištění na traktory, nemusí se jednat pouze o povinné ručení. To je mimochodem zákonem dané. Bez něj se tato technika nesmí vydat na veřejné komunikace. Mnohé pojišťovny nabízí také havarijní pojištění na traktory, které kryje náklady přímo na vašem dopravním prostředku, nikoliv na jiném, jemuž způsobíte škodu.

Na co si dát pozor při sjednání pojištění?

Když budete hledat pojištění na traktor, sledujte několik důležitých věcí. Jednou z nich je bezpochyby výše finančního plnění. I když se minimální hodnoty kolem 35 milionů korun mohou zdát jako astronomické, není tomu tak. Pojištění totiž pokrývá i škodu na zdraví a v jeho případě se náklady šplhají do desítek milionů korun. Proto raději volte alespoň zlatou střední cestu z pohledu výše finančního plnění. Dále se zajímejte o rozsah kryjí škod a u havarijního pojištění si pohlídejte výluky. Podstatná je také cena samotného pojištění. Když k základnímu povinnému ručení připočtete pár dalších přidružených služeb, náklady na pojištění se mohou rapidně zvýšit. Jen pro inspiraci uvádíme několik základních orientačních cen.

Traktor bez registrační značky
Povinné ručení od 400 Kč za rok.
Traktor s registrační značkou
Povinné ručení od 600 Kč za rok.
Kultivační traktor
Povinné ručení od 300 Kč za rok.

Najděte si výhodnou cenu povinného ručení

Každý majitel traktoru, potažmo libovolného dopravního prostředku nechce za povinné ručení platit více než musí. V dnešní době se není čemu divit. Pokud hledáte výhodné pojištění na traktor, využijte některého ze srovnávacích portálů. Na jednom jediném místě se vám dostane přehledné nabídky od několika pojišťovacích společností naráz. Stačí uvést jen základní technické parametry traktoru a informace týkající se majitele.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…