Znáte 3 nejčastější chyby při sjednání povinného ručení?

Publikováno 10. 10. 2017

Povinné ručení je něčím, bez čehož vlastně nemůžete vyjet do běžného silničního provozu. Zákonem vyžadované pojištění, jež vás kryje v okamžiku, kdy způsobíte škodu na cizím majetku nebo životě. A to především z hlediska finančního, kdy byste se jako běžný smrtelníci nemuseli doplatit.

Nejčastější chyby při sjednávání pojištění

Pokud jdete uzavřít smlouvu na povinné ručení k libovolné pojišťovací společnosti, myslete na to, že nejnižší pořizovací cena nemusí být vždy nejlepším řešení. Důležitých parametrů je více. Jistě, cena sice bývá jedním z hlavních rozhodovacích faktorů při volbě konkrétního produktu. Vždy byste však měli cenu kombinovat ještě s níže uvedenými faktory.

  • Velikost pojistné částky
  • Výluky pojištění
  • Asistenční služby

Velikost pojistné částky

Pojistné limity hrají v celém povinném ručení podstatnou roli. Obvykle započínají na hodnotě 35 milionů korun a stoupají výše k 70 a 100 milionům. Jde o maximální částku při vyplácení škod, na kterou jste pojištěni. A právě suma 35 milionů korun nemusí být zrovna ideální výhrou. Úspora peněz při celkovém ročním porovnání je v řádu desítek až stovek korun. A to není mnoho oproti tomu, kolik za vás v případě nehody může zaplatit pojišťovna.

Výluky pojištění

Další chyby v rámci povinného ručení nastávají v oblasti výluk. Klienti velice často podceňují výluky psané malým písmem. Patřičného rozčarování se pak dostane až při žádosti o finanční plnění. K výlukám byste měli přihlížet také v okamžiku, kdy plánujete opustit území České republiky. V takovém případě si zjistěte, že se na danou zemi nevztahuje výluka na zelené kartě, kdy z pohledu pojišťovny není tento stát „podporován“.

Asistenční služby

Třetí a možná i nejčastější chybou je volba asistenční služby povinného ručení. Tento typ služby je pro mnohé klienty podceňovanou oblastí. Všichni si říkají – mám dobrého kamaráda, ten mi pomůže, nic navíc nepotřebuji a nebudu za to platit. Jenže, i zde se jedná o relativně minimální částky, za které dostanete doslova luxus na silničních komunikacích. Odtah vozidla do nejbližšího smluvního servisu, náhrada ubytování na cestách a podobně. To vše dostupné 24 hodin denně nejenom v České republice. Možná i proto nedělejte chybu a nevyhýbejte se produktovým nabídkám typu All Risk. Ve výsledku rozhodně nic neušetříte.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…