„Zelená karta“ může být i v elektronické podobě – a ta papírová ani nemusí být zelená

Publikováno 21. 3. 2022

Každý řidič určitě ví, že s dopravním prostředkem nemůže na silniční komunikace vyrazit bez jedné podstatné věci. A tou je povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Právě díky tomuto pojištění jste chráněni před finančními výdaji v okamžiku, kdy způsobíte škodu někomu dalšímu, ať už jde o majetek či zdraví jedince. Pokud pojištění nemáte, vystavujete se nejenom vysoké pokutě, ale zároveň velkým výdajům, kdyby k nějaké nehodě opravdu došlo. Pojišťovna by za vás nic nezaplatila a vše byste hradili z vlastní kapsy.

Co všechno je uvedeno na zelené kartě?

Abyste při silniční kontrole prokázali, že máte uhrazené povinné ručení dle zákona č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, musíte se sebou vozit tzv. zelenou kartu. Ta slouží jako potvrzení s mezinárodní platností. Na této kartě je uvedeno hned několik podstatných údajů.

  • Datum platnosti povinného ručení.
  • Základní údaje o vozidle.
  • Registrační značka dopravního prostředku.
  • Informace o pojistníkovi.
  • Země, ve kterých je pojištění platné.
  • Číslo karty, potažmo číslo pojistné smlouvy.

Pokud byste u sebe z nějakého důvodu neměli zelenou kartu, vystavujete se peněžnímu postihu, i když máte uhrazené pojištění odpovědnosti z provozu vodidla. Důvod je celkem zřejmý. Policista při kontrole nemá možnost tuto skutečnost ověřit. V tomto případě můžete dostat pokutu nabývající odlišné výše.

  • Na místě to může být až 1 500 Kč.
  • Ve správním řízení je pokuta až 3 000 Kč.
  • Zelená karta není pouze zelená

    Dlouhodobě používané označení „zelená karta“ má pochopitelně svůj důvod. Kus papíru s výše popisovanými nezbytnými informacemi ve správném formátu měl totiž zelenou barvu. Pojišťovací společnosti s náležitým předstihem posílaly a posílají řidičům předběžnou výzvu k uhrazení povinného ručení na další období, jehož součástí je také zelená karta.

    Jenže právě pojem „zelená“ se od 1. července 2020 výrazně změnil. Nyní může být karta bílá. Mnozí ji totiž obdrží e-mailem. Pak si ji mohou klidně vytisknout na černobílé tiskárně. Zároveň má jít o krok směřující k digitalizaci. A to je cíl mnohých ministerstev.

    Zelená karta v elektronické podobě

    Závazné rozhodnutí ministerstva platné od 1. července 2020 však nepřineslo pouze možnost vytisknout si zelenou kartu v bílém podání. Právní stanoviska prozrazují také to, že tento doklad je možné předložit v podstatě v jakékoliv formě, včetně té digitální. To znamená, že zelenou kartu budete mít naskenovanou nebo jen vyfocenou a uloženou v mobilním telefonu. To je další posun k přínosné digitalizaci v tomto prostředí. Jediná povinnost je ukázat ji policistovi při silniční kontrole bez jakéhokoliv odkladu a zdržování.

    Tento počin uvítají především řidiči zapomnětlivci, kteří třeba střídají více vozidel najednou a hrozí v jejich případě možnost, že zelenou kartu zapomenou doma. Zároveň vám takový doklad nebude nikde zabírat místo a nemusíte ho hledat mezi ostatními papíry v dopravním prostředku. I když tento benefit možná neupotřebí všichni řidiči, určitě je to krok dobrým směrem. Bílá „zelená“ karta, a ještě v digitální podobě.

    Autor článku:

    S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
    Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


    Přečtěte si také…