Zdražování hypoték bude pokračovat, přidaly se další dvě banky

Publikováno 22. 9. 2021

Vývoj úrokových sazeb na hypotéčním trhu se neustále vyvíjí. Stejně, jako úroky do letošní jara pozvolna klesaly, po odrazu nyní neustále rostou. Po dosažení rekordních poptávek po hypotékách díky nízkým sazbám přichází ochlazení zapříčiněné právě vyššími úroky. Na tento trend mimochodem upozorňovala Česká národní banka. Po několika měsících se stal skutečností. Když se zahledíme na průměrné hodnoty úrokových sazeb hypoték během srpna, vypadají následovně:

  • 70% LTV úrok 2,65 %
  • 80% LTV úrok 3,2 %

Z těchto dat jasně vyplývá, že éra levných hypotéčních úvěrů končí a přichází pozvolné zvyšování úroků. Zatím bez jasně daného konce.

Dvě velké hypotéční banky zdražily

Důkazem zvyšování úrokových sazeb u hypoték jsou mimo jiné dvě velké bankovní společnosti. Je to Česká spořitelna a ČSOB. Pod ní kromě jiného spadá také známá Hypotéční banka. Ohlášené zvýšení je ve výši 0,2procentního bodu. Týká se pochopitelně těch nejvyhledávanějších fixačních období. A to je na pět až osm let. A jak vypadá zvýšení úroků pod taktovkou těchto velikánů?

Česká spořitelna
2,74 % při pětileté/osmileté fixaci a 2,84 % při desetileté fixaci.
ČSOB
2,69 % při pětileté/sedmileté fixaci a 2,99 % při desetileté fixaci.

Tyto úrokové sazby se úzce pojí i s hodnotou LTV neboli s poměrem výše hypotéky a hodnotou zastavěné nemovitosti. U České spořitelny je to 80% LTV, u ČSOB je to 70% LTV.

Vývoj hypoték do budoucna

Dnes už nemá cenu pochybovat o tom, že v blízké budoucnosti dojde na slova mnohých expertů. Při tomto tempu zvyšování úrokových sazeb u hypoték přijde pomyslné překonání tříprocentní hranice relativně brzy. Otázkou je, do jaké výše se bude úrok zvyšovat. V porovnání s dávnými lety je to stále přijatelná hranice, takže zájem o hypotéky přetrvává. I když s úrokem pořád roste i cena nemovitostí. V každém případě dochází ke zpomalování obou křivek. Banky si takovou věc moc dobře uvědomují a snaží se vymýšlet řešení, která by zákazníkům usnadnila dostupnost bydlení. Uvažují například o mezigeneračních hypotékách. Na přetřes se dostávají také otázky týkající se prodloužení doby splatnosti nad třicet let. Mohlo by to být čtyřicet let nebo více? V tomto směru se nechme překvapit, jakým směrem se bude nadále ubírat hypotéční trh a výše úrokových sazeb.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…