Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Zájem o hypotéky neklesá. Program „Vlastní bydlení“ od státu dostál jistých změn

Publikováno 17. 5. 2021

Státní fond podpory investic nabízí řadu projektů, které mají pomoci primárně mladým lidem. Jedním z nich je také program Vlastní bydlení cílící na rodiny s dětmi. Jeho výsledkem má být snazší pořízení nebo zrekonstruování obydlí. Program má pomáhat lidem v různých regionech a tím dlouhodobě stabilizovat situaci na současném trhu. Je tomu ale opravdu tak? A jaké změny se objevily v letošním roce?

Zájem o finanční podporu se zvyšuje

Je pravdou, že po vzniku programu Vlastní bydlení zájem o státní půjčku do jisté míry klesl, protože úroky hypotéčních úvěrů byly nízké. Zároveň byly požadavky programu dost náročné. Nyní však nastal jistý zlom, který souvisí se zdražováním hypoték, a hlavně s úpravou schvalovacích podmínek. Na státní půjčku tak může dosáhnout podstatně více mladých rodin. V letošním roce se dokonce očekává, že vyhrazené finanční prostředky ve výši 530 milionů korun možná nebudou stačit. I když se zlepšila otevřenost státního programu, do jisté míry vše kazí fakt, že ve velkých městech dochází k neustálému zdražování nemovitostí. Takže, i když mladá rodina dostane z programu Vlastní bydlení peníze, musí mít poměrně dost vlastních úspor.

Platné změny v žádostech o půjčku

Na peníze od státu určené na bydlení si mohou nyní sáhnou lidé do 40 let, což má určitě kladný vliv na větší počet žádostí. Doposud byla věková hranice omezena na 36 let. Porovnat to můžete například na žádostech podaných do května tohoto a loňského roku.

Rok 2020
196 žádostí a 225 milionů korun.
Rok 2021
222 žádostí a 308 milionů korun.

Velkým lákadlem pro mladé je bezpochyby úroková sazba ve výši 1 %. Po uplynutí fixace se následně můžete spolehnout na to, že nabídnutý úrok si snížíte o 0,2 % za každé dítě do 15 let, o které se staráte. Na své si nově přijdou také registrovaní partneři nebo páry bez manželského svazku. V jejich případě je pouze jediná podmínka, a to je starost o dítě do 15 let.

Program nabízí zájemcům více peněz

Oproti starým podmínkám je letošní program Vlastní bydlení štědřejší i z pohledu částky, kterou můžete získat. Nově se to týká i družstevního podílu.

  • Rekonstrukce obydlí až 600 000 Kč
  • Družstevní podíl až 2 000 000 Kč
  • Rodinný dům až 2 400 000 Kč

Podstatná je také informace týkající se LTV. Za touto zkratkou se skrývá poměr mezi úvěrem a hodnotou nemovitosti. Aktuálně lze získat až 90 % hodnoty pořizovaného objektu. To samé se týká i nákladů na výstavbu rodinného domu. Omezovat se není třeba ani z hlediska podlahové plochy. I to byla v minulých letech překážka, která řadu zájemců sužovala. Plocha 75 až 140 m2 pro bytovou jednotku a rodinný dům jednoduše padla. Co se týče splatnosti státní půjčky, v mnohém se přibližuje hodnotám u běžných komerčních subjektů. To znamená, že půjčka na výstavbu nebo nákup nemovitosti je splatná do dvaceti let. Pokud jde o rekonstrukci a modernizaci, je tato doba poloviční.

Příjemné bonusy pro žadatele

Na nové žadatele o státní půjčku z programu Vlastní bydlení čeká i řada příjemných věcí. Jednou z nich je například pojištění proti povodni a živelným pohromám. Když peníze využijete na pořízení bytu, tímto pojištěním ponovu nemusíte disponovat. Zůstává povinné pouze u rodinného domu. Díky tomu majitelé bytů ušetří nějaké peníze. Přínosný je také odklad pravidelných splácet v době trvání až dvou let. O tuto odloženou dobu se pak žadatelům prodlužuje celková doba splatnosti. Odklad pochopitelně musí mít jasný důvod. Mezi ně patří narození nebo osvojení dítěte. Zkrátka péče o dítě. Jestliže toužíte po vlastním rodinném domu či bytu, program Vlastní bydlení se může stát poměrně zajímavým konkurentem komerčních hypotéčních úvěrů.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…