Vystačíte si s cestovním pojištěním k platební kartě?

Publikováno 18. 4. 2018

K cestovnímu pojištění je třeba v současné době přistupovat stejně, jako k povinnému ručení. Jde o nezbytnou službu, bez níž byste raději vůbec neměli opouštět hranice republiky. Ano, u cestovního pojištění vám to zákon nenakáže, jako u povinného ručení. Jeho nutnost je však více než zřejmá. A to hned z několika zásadních důvodů.

Tím největším je samozřejmě patřičná ochrana před finančním plněním v okamžiku, kdy se vám něco přihodí. Úraz v zahraničí je totiž velice nákladnou záležitostí a v některých zemích se může šplhat ke statisícovým částkám až milionům. Takže, i když si možná myslíte, že zrovna vám se při jednodenním výletu za hranice ČR nebo eurovíkendu jednoduše nemůže nic přihodit, nespoléhejte se na to.

Komerční pojištění vs. pojištění k platebním kartám

Nyní když si uvědomujete, že cestovní pojištění je nezbytností jakéhokoliv cestovatele, přichází na přetřes otázka, jakému typu pojistky dáte přednost? Chce se vám před každou cestou do zahraničí navštěvovat pobočku pojišťovny či vyplňovat online formuláře na webu, skrze něž se domůžete uzavření smlouvy na jednorázové cestovní pojištění?

Spoustě lidem získání komerčního pojištění zkrátka vadí a do jisté míry je omezuje. Proto mnohdy volí zcela jinou variantu, která tak trochu souvisí s bankovním segmentem. Je to cestovní pojištění k platebním kartám. Touto nabídkou se pyšní řada bank. A jak taková služba vlastně funguje? Cestovní pojištění k platební kartě je obvykle platné stejně dlouho, jako je platná platební karta. Na takové pojištění na cesty se můžete spolehnout v podstatě v průběhu celého roku. Takže v tomto směru si musíte položit otázku, zda budete myslet na to, že před každou cestou musíte uzavřít komerční cestovní pojištění nebo se raději spolehnete na to k platební kartě.

Výhody cestovního pojištění k platební kartě

První velkou výhodu jsme popsali v předchozí kapitole. Je to možnost spoléhat se na pojištění v průběhu roku, aniž byste na něj museli neustále myslet. Vyjet za hranice České republiky můžete v podstatě kdykoliv a téměř bez omezení. Vedle úspory drahocenného času obětovaného uzavírání smluv je to také dostupnost cestovního pojištění k platební kartě. Tato služba je mnohými bankami nabízena ke kreditním i debetním kartám zcela zdarma. Takže takový malý příjemný bonus. Pokud sebou budete mít na cestách platební kartu, jste automaticky pojištěni podle předem stanovených podmínek. A jestliže náhodou cestujete i s dalšími rodinnými příslušníky, budete s největší pravděpodobností opět nadšeni. Spousta platebních karet totiž zahrnuje cestovní pojištění i pro ostatní členy rodiny.

Nevýhody cestovního pojištění k platební kartě

Aby byl tento článek co nejvíce objektivní, je třeba zmínit i nevýhody popisovaného řešení, které vám do jisté míry odpoví na to, zda si vystačíte s cestovním pojištěním k platební kartě. Připravit byste se měli na to, že pojistné limity v rámci této služby nebudou patřit mezi ty největší. Obvykle k platební kartě obdržíte základní balíček cestovního pojištění. Ten samozřejmě může někomu vyhovovat, jinému zase nemusí. Rozhodně nepočítejte s větší flexibilitou a možností nastavení.

Cestovní pojištění k platebním kartám nebude vhodné pro ty, kdo vyráží za hranice České republiky za sportem nebo vysokohorskou turistikou. Adrenalinové sporty a podobné činnosti tento typ cestovního pojištění rozhodně nepokrývá, takže stejně si budete muset uzavřít další pojištění zvlášť. S tím mnohdy souvisí i absence pojištění odpovědnosti. Praktické cestovní pojištění k platebním kartám je tak vhodné spíše pro ty, kdo často vyráží na služební cesty či kratší dovolené do zahraničí a nejsou nároční z pohledu poskytovaných pojistných služeb.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…