Víte, co jsou a jak fungují bonusy a malusy u povinného ručení?

Publikováno 2. 1. 2018

Každý majitel dopravního prostředků moc dobře ví, že povinné ručení je spojeno s řadou bonusů. Málo kdo však tuší, že existuje také pojem „malus“ a stejně tak mnozí nevědí, jak je to vlastně s fungováním obou pojmů. Bonusy a malusy jsou nedílnou součástí POV neboli povinného ručení. Nyní se každému z těchto výrazů budeme věnovat zvlášť, ať víte, na co máte při uzavřené pojistné smlouvě vlastně nárok a co může zvýšit náklady na provoz vašeho vozu.

Bonusy povinného ručení

Jak už prozrazuje samotný název, jde o odměnu. Něco, co získáte navíc a může tak ušetřit vaše peníze. Bonusy POV jsou poskytovány za bezškodní průběh smlouvy, respektive za dlouhodobou jízdu bez nehod. Obvykle se další bonus připočte vždy po jednom roce.

Většina pojišťoven prezentuje bonusy ve výši 5 % za rok. Vždy jde ale o individuální přístup ke klientovi, takže toto číslo se může mírně lišit. Za dlouhodobý provoz automobilu bez nehod se lze dopracovat k bonusu ve výši až 60 % ze základní ceny povinného ručení. A to už je celkem slušná úspora v závislosti na tom, jaký typ vozidla vlastníte.

Malusy povinného ručení

Pokud jste doposud netušili, co malusy znamenají, nastíníme vám to prostřednictvím velice jednoduché definice. Jde o přímý opak bonusu. Takže malusy jsou spojeny právě se škodními událostmi. V okamžiku, kdy způsobíte se svým vozem dopravní nehodu, dojde k odpočtu bonusových měsíců a tím pádem ke zdražení ceny povinného ručení.

Odpočet je v závislosti na tom, o jak velkou škodu jde, popřípadě, zda se jedná o opakovanou činnost. Malusy povinného ručení vás tak mohou stát například 12 – 36 měsíců z bezeškodného období. Výše opět závisí na konkrétní pojišťovně. Roční náklady se po jedné zaviněné dopravní nehodě mohou zvýšit o 1 000 – 3 000 Kč, podle toho, kolik platíte nyní. Z toho tedy jasně vyplývá, jezděte bez nehod a ušetříte.

Přenos bonusů a malusů mezi pojišťovnami

Jestliže se obáváte toho, že přechodem k jiné pojišťovně ztratíte své bonusy nebo naopak věříte, že vynulujete své malusy, jste na omylu. Obě dvě hodnoty se totiž váží ke konkrétnímu majiteli vozu, nikoliv samotnému automobilu a pojišťovně. Tyto údaje si pak jednotlivé pojišťovací společnosti přebírají mezi sebou. Takže přechodem k jiné pojišťovně rozhodně nepřijdete o své početné měsíce bezeškodného provozování dopravního prostředku.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…