Úraz na firemním večírku a nárok na odškodnění

Publikováno 11. 12. 2020

Máme tu poslední dny před koncem roku 2020 a ty se dost možná nesou v duchu předběžných oslav a firemních večírků. Spojení alkoholového opojení a jedinečné atmosféry může ovšem vyústit v nepříjemnost s podobou vážného úrazu. Určitě ve svém okolí máte alespoň jednoho člověka, který má vyloženě talent na bizarní situace a proto je pro něj riziko vyšší než u kohokoliv jiného. A pokud k úrazu na firemním večírku opravdu dojde, máte pak nárok na odškodnění? V zásadě ano, ale jen za jistých okolností.

Situace A – večírek je pořádán v prostorách restaurace

Předvánoční čas je plný shonu a povinností, takže někteří benevolentní zaměstnavatelé připravují speciální večírek pro své pracovníky, aby jim tak poděkovali za celoroční výkony. Pozvou je tedy do předem zamluveného restauračního zařízení a tam je v rámci otevřeného lístku nechají jíst a pít na svůj účet. Někdo to však přežene s alkoholem, během návratu z toalet uklouzne a zlomí si nohu. Vlastně u toho ani nemusí být opilý. Má pak takový člověk nárok na odškodnění pracovního úrazu? Drtivá většina zaměstnavatelů úrazy na pracovních večírcích neuznává, o to spíš, když v nich hraje roli přemíra alkoholu. Dokonce i pojišťovna v takovém případě plnění ze zákonného pojištění zaměstnanců odmítá. Společenská akce se navíc udála mimo prostory obvyklého pracoviště, což samozřejmě zraněnému zaměstnanci taktéž nehraje do karet.

Situace B – večírek je pořádán v prostorách dané společnosti

Zaměstnavatel uspořádá vánoční večírek v útrobách své společnosti, protože tento nápad mu přijde ve všech ohledech mnohem přívětivější. Nemusí se totiž ohlížet, zda-li bude v restauraci dostatek místa pro všechny, jaké jsou ceny pokrmů či nápojů a může se také spolehnout, že zaměstnanci budou moc dobře vědět, na jaké místo mají dorazit. I tam se ovšem bujará nálada může zvrtnout v úraz.

Když se poraníte na pracovním večírku ve vlastní firmě, záleží v podstatě hlavně na vůli konkrétního zaměstnavatele. Jestliže úraz uzná jako pracovní, není pak s vyřízením nutných formalit prakticky žádný problém. Ke zranění může dojít také v rámci klasického teambuildingu, kdy se spolu kolegové lépe seznamují a hrají kupříkladu společenské hry. I pak vám určitě může být uznáno odškodnění. Samozřejmě nesmíte být v danou chvíli pod vlivem alkoholu nebo omamných látek.

Situace C – úraz během akce s klientem společnosti

Existují i taková zaměstnání, která nevyžadují vaši stoprocentní přítomnost v kanceláři. Naopak je potřeba zůstat v kontaktu s jednotlivými klienty a jezdit za nimi kamkoli to jen bude možné. Základem úspěchu je budování vztahů a k tomu dospějete jedině neformálním způsobem jednání. Kupříkladu manažeři tak vyrážejí za zákazníky na golfová nebo fotbalová hřiště, na lyžích sjíždějí vysoké pahorky nebo prostě jen navštěvují společenské akce, kde je riziko úrazu podstatně vyšší.

Pokud k úrazu skutečně dojde, záleží hlavně na podobě vámi podepsané smlouvy. Pakliže obsahuje dodatek, že za náplň práce jsou považovány i tyto veskrze volnočasové aktivity, máte vyhráno a odškodnění určitě dostanete. Zároveň ale musíte stejně jako v ostatních případech doložit, že jste nebyli pod vlivem alkoholu nebo jiných, omamných látek.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…