Ukončení smlouvy povinného ručení kdykoliv během roku? Spíše jen výjimka

Publikováno 18. 8. 2021

O nezbytnosti povinného ručení nemá cenu polemizovat. Zákonem je vyžadováno u všech majitelů motorových vozidel, kteří s nimi vyjíždí na silniční komunikace. Absence tohoto typu pojištění je spojena s pokutami a v případě způsobení škody u nepojištěného vozidla i se značnými výdaji. Právě z povinného ručení je totiž hrazena škoda způsobená vaší vinnou při dopravní nehodě. Kvalitní povinné ručení, to ale může být služba, která chrání v daleko větším rozsahu, což dokazují nejrůznější připojištění. Od střetu se zvěří až po živelné pohromy. Co když ale chcete změnit svoji pojišťovnu? Jaké máte možnosti?

Změna pojišťovny z různých důvodů

Důvodů pro změnu povinného ručení může být hned několik. Pokud se jedná o prodej dopravního prostředku nebo vyřazení ze silničního provozu, pak zrušení smlouvy povinného ručení proběhne v podstatě kdykoliv. V opačných případech už se můžete setkat s jistými problémy. Další možnosti změny povinného ručení jsou individuální záležitostí, avšak hodně častou.

  • Nalezení výhodnější cenové nabídky
  • Velikost rozsahu krytí
  • Možnost připojištění

Změna povinného ručení „kdykoliv“

Psal se rok 2012. Tehdy ještě Wüstenrot pojišťovna jako první přišla s nabídkou ukončení povinného ručení kdykoliv během roku. Vzhledem k tomu, že do té doby se smlouvy o povinné ručení ukončovaly pouze k výročnímu datu, tedy jednou za rok, jednalo se o určitý boom v pojišťovnictví. Jeden by si řekl, že tento trend bude pozvolným tempem pokračovat, protože násilné držení zákazníka povětšinou nepřináší nic přínosného. Opak je ale pravdou.

Čtete také: Vzor: Výpověď havarijního pojištění. Jaké jsou důvody a jak zrušit havarijní pojištění?

Výpověď k výročí smlovuy je nejjednodušší

K dnešnímu dni přišlo malé množství pojišťovacích společností s benevolentnější nabídkou ukončení smlouvy povinného ručení za určitých podmínek. Všechny ostatní zůstaly věrné typickým pravidlům, která jsou mimochodem ustanovena v zákoníku. Je to vypovězení smlouvy jednou ročně k datu výročí smlouvy za předpokladu, že žádost o výpověď je podána minimálně s šestitýdenním předstihem. V těchto zajetých kolejích fungují pojišťovny, jakými jsou Allianz, Generali pojišťovna, ČSOB pojišťovna, Hasičská pojišťovna, Pojišťovna VZP, Slavia a Uniqa pojišťovna. Přes tento velký počet je tu několik výjimek, které se rozhodly vyjít klientům do jisté míry vstříc. Tou nejbenevolentnější pojišťovací společností je bezpochyby Direct pojišťovna. Ta nabízí svým zákazníkům možnost výpovědi kdykoliv během roku po dohodě. A jak to mají další podobní adepti?

Kooperativa pojišťovna
Výpověď ke každé platbě. Tu je třeba poslat šest týdnů předem.
Pillow pojišťovna
Výpověď ke každé platbě s dvoutýdenní výpovědní lhůtou.
Česká podnikatelská pojišťovna
Výpověď ke každé platbě zaslaná šest týdnů dopředu.

I když trend, který nastolila kdysi dávno Wüstenrot pojišťovna nemá tak rychlý vývoj, jak se očekávalo, dnes lze říci, buďme rádi alespoň za něco. Doufejme, že v nadcházejících letech přistoupí k podobnému modelu výpovědi smlouvy povinného ručení více pojišťoven a zákazník se bude moci svobodně, kdykoliv a bez sankcí rozhodnout, ke komu přejde.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…