Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Povinné ručení – Vše co potřebujete vědět k tomu, abyste na pojištění vozidla opravdu ušetřili

Publikováno 14. 10. 2020

Povinné ručení je zákoným pojištěním, které slouží řidičům k náhradě škod, které provozem svého vozidla způsobí někomu jiném. Přičemž se jedná o náhradu škod na zdraví i majetku. Povinné ručení je povinné jak v České republice, tak i ostatních zemích. Jak na pojištění ušetřit a získat nejlepší nabídku?

Na co se povinné ručení vztahu a na co už ne?

Jak již bylo řečeno, povinné ručení kryje škody, které způsobíte někomu jinému a to až do výše limitu pojištění, ten je ze zákona stanoven na limit minimálně 35 milionů Kč (majetek / zdraví). Riziko, že způsobíte škodu ještě vyšší je velmi malé, ale ne úplně nulové – viz například řetězové nehody na dálnicích. Řada pojišťoven tak nabízí i limity vyšší, poměrně běžná je také hranice 70 milionů Kč. Pokud byste povinné ručení neměli a škodu způsobili, půjde náhrada škod za vámi a ne za vaši pojištovnou, navíc vám ještě hrozí další pokuty za nesplnění zákonné povinnosti.

Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištění?

Povinné ručení kryje škody, které vy způsobíte někomu jinému. Naproti tomu havarijní pojištění kryje škody, které si způsobíte sami. Jednoduše řečeno, pokud si odřete svůj vůz při parkování do garáže, nebo vám na auto spadne větev ze stromu, havarijní pojištění vám tyto škody do určité míry uhradí. Havarijní pojištění je tak vhodným doplnění povinné ručení, zejména v situaci kdy máte novější a drahý vůz. U starších vozů (zhruba nad 5 let) pak je již otázka sjednání havarijního pojištění diskutabilnější. Spíš než komplexní ochrana se v takové případě vyplatí sjednat pojištění pouze na určitá – nejčastější – rizika.

Co povinné ručení pokrývá?

  • Škoda na zdraví nebo životě
  • Škoda, mající povahu ušlého zisku
  • Majetková škoda
  • Náklady na právní zastoupení

Co povinné ručení nepokrývá?

Ani povinné ručení, ani havarijní pojištění vám nepomůže v situaci, kdy způsobíte nějakou škodu při řízení pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek. Stejně tak pokud dojde ke škodě nevhodným používáním vozidla (například přetížení). Také škody, kdy jedním svým vozem poškodíte své druhé vozidlo jsou z pojištění vyloučeny. Pochopitelně má také výjimku z pojištění škoda na vozidle, které nesplňuje požadavky STK a pokud byl řidič bez řidičského oprávnění. S výlukami z pojištění se seznamte předem, každá pojišťovna je má trochu jiné, stejně jako rozsah služeb. Proto se ceny pojištění liší.

Nejlepší nabídku pojištění získáte díky srovnání povinného ručení online.

Jak mi povinné ručení pomůže po nehodě?

Pokud si sjednáte vybrané nadstandardní asistenční služby, přičemž opět platí, že se jejich rozsah může lišit. Pak vězte, že zejména při nehodě v zahraničí oceníte příjezd automechanika a oprava vozidla na místě, odtah vozidla do 3,5 t a převoz do autoservisu, úschovu nepojízdného vozidla či zapůjčení náhradního vozidla a poskytnutí ubytování.

Jak ušetřit na povinném ručení?

Cenu pojištění ovlivňuje celá řada faktorů a cena by měla být pouze jedním z hledisek pro výběr. Obecně platí, že do ceny nejvýrazněji promlouvá věk řidiče (mladší řidiči mají vyšší podíl na nehodách a jsou tedy pro pojišťovnu rizikovější), dále řidičská historie (bonus, který řidič získává za bezeškodní průběh pojištění), bydliště řidiče, ale také typ a výkon vozidla, způsob jeho používání a roční nájezd. Nejlevnější povinné ručení získáte online, díky tomu, že si dokážete porovnat stovky kombinací všech pojišťoven na trhu, a také díky velkému objemu sjednávaných pojistek se skrze nezávislé srovnávače pojištění dostanete k neveřejným nabídkám a ušetříte tak ještě více.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…