Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Povinné ručení pro veterány

Publikováno 17. 8. 2016

Pokud se se svým veteránem hodláte za slunečné neděle projet po veřejné komunikaci, anebo s ním třeba jen přejet pár kilometrů na výstavu aut, stále pro vás platí potřeba mít uzavřené povinné ručení. Výjimky zákon bohužel nezná a neumožňuje. Dobrou zprávou nicméně zůstává alespoň fakt, že povinné ručení pro veterány je levnější, než pro běžné automobily. A to dost významně!

Povinné ručení na veterána

Aby vozidlo splnilo parametr zařazení do veteránské kategorie, musí splnit následující podmínky:

  • stáří vozidla min. 30 let (někdy se uvádí i 25)
  • členství v libovolném registrovaném klubu veteránů
  • mezinárodní certifikát FIA či FIVA (kvůli prověření bezpečnosti a provozuschopnosti)

Speciální SPZ s písmenem „V“

Pokud vozidlo projde veškerými testy a je uznáno jako veterán, následuje dále proces registrace vozidla na příslušném úřadě. Výsledkem je přidělení speciální státní poznávací značky začínající písmenem „V“. Každopádně platí, že automobil, veterán, musí být provozuschopný a v původním stavu (včetně výbavy a příslušenství). Logickou podmínkou pak je, že veterán nesmí být používán v běžném provozu, ani za účelem podnikání.

Také na veterána zatím jen šetříte? Nevadí, šetřete i na povinném ručení!

Jak získat povinné ručení na veterána

Má-li vozidlo již uznán a přidělen status veterána, můžete zajistit pojištění. Pojišťovna v takovém případě bude vyžadovat navíc historický průkaz automobilu a také přidělenou veteránskou SPZ. Jedině tak bude možné získat povinné ručení se slevou, u veteránských vozidel se platí povinné ručení zhruba 1/10 běžné pojistky. Statisticky jsou totiž majitelé těchto vozidel nadmíru opatrní a zapříčiní pouze zlomek dopravních nehod.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…