Pojištění nemovitosti vs. pojištění domácnosti. Znáte skutečně všechny rozdíly?

Publikováno 24. 6. 2021

Pojištění je často využívanou službou, která se pojí s nejrůznějšími oblastmi. Nemovitosti jsou typickým příkladem. V tomto segmentu lze narazit na dva základní pojistné produkty, mezi nimiž lidé často nedělají rozdíly nebo jejich význam chápou špatně.

  • Pojištění nemovitosti
  • Pojištění domácnosti

Pokud v tomto směru chcete mít jasno a dané pojištění má být efektivní, začtěte se do následujících řádků, kde vám vysvětlíme vše podstatné.

Využijte praktickou pomůcku

Spousta lidí ztroskotá už na tom, že vlastně neví, co všechno zahrnuje pojištění nemovitosti a co pojištění domácnosti. I když má každá pojišťovna trochu odlišné podmínky pojištění, lze vycházet z jedné poměrně jednoduché definice. Přestavte si, že svoji nemovitost, ať už jde o rodinný dům či bytovou jednotku otočíte vzhůru nohama. Všechno, co se pohne a spadne patří do pojištění domácnosti. Všechno, co bude držet jako přibyté se řadí do pojištění nemovitosti.

Existuje samozřejmě řada sporných věcí, jakými jsou například kuchyňské linky, vestavné spotřebiče nebo podlahy. To už víceméně závisí na konkrétních pojistných podmínkách. Nutno podotknout, že pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti jdou společně ruku v ruce a obvykle zákazník volí obojí, protože chce pojištěním pokrýt kompletní části bydlení. Vše se musí pouze dobře prolínat.

Vycházejte z pojistných podmínek

Když se rozhodnete pro pojištění rodinného domu nebo bytu, buďte při sjednání smlouvy důslední. Jedině správně nastavené pojištění vás ochrání v konkrétních situacích. Vše budete mít uvedeno ve smluvních podmínkách.

  • Varianta pojištění
  • Výluky z pojištění

Varianta pojištění

Dejte si pozor na to, jakou variantu pojištění volíte. Pojišťovací společnosti nabízí povětšinou několik pojistných balíčků, a ne všechno musí být uvedeno v tom základním. Důkladně si je prostudujte a zamyslete se nad tím, co potřebujete pojistit. Za vytékající vodu, elektrické zkraty a podobné věci si totiž budete muset připlatit. V základním balíčku třeba nebývá ani pojištění proti krádeži a podobné věci.

S variantou pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti souvisí jak rozsah krytí, tak pojistné limity. V tomto směru je vhodné zmínit dva termíny. Je to podpojištění a přepojištění. V rámci podpojištění zákazník zvolí příliš nízké částky pojistných věcí. U přepojištění je tomu naopak, kdy zbytečně přeplácíte na ročním pojistném, a přitom hodnota dané nemovitosti a domácnosti není taková.

Výluky z pojištění

Souběžně s variantou pojištění cilte také na výluky z pojištění. Jde o věci, které mají výjimku z pojištění, a tak třeba u poškození nebo krádeže nemusíte dostat žádnou náhradu škody. V případě výluk si pohlídejte primárně přilehlé objekty k nemovitostem. Mohou to být nejrůznější garáže, přístřešky, skleníky, bazénová zastřešení, zahradní domky a podobně. V rámci pojištění domácnosti pak přihlížejte k cenným věcem, k uložené hotovosti atd.

Pojištění přizpůsobte skutečnosti

Nyní, když už víte, jaký je základní rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a pojištěním domácnosti, měla by padnout ještě jedna důležitá informace na závěr. Stav nemovitosti a vybavení se postupem času mění. Někdo se o dům příliš nestará a ten chátrá a ztrácí svoji hodnotu. Jiný zase investuje do nového vybavení a pozvolna navyšuje hodnotu nemovitosti. Přesně z toho důvodu je vhodné pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti pravidelně aktualizovat, aby odpovídala skutečnosti. Ideálním intervalem je období pěti let, kdy byste měli požádat o aktualizaci smlouvy. Nehledě na to, že se objevují nové pojistné balíčky, služby a přidružené benefity.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…