Pojištění lyžařů – víte co přináší a jak postupovat při řešení problémů?

Publikováno 8. 2. 2018

Zima je ročním obdobím, které vyhovuje především milovníkům zasněžených sjezdovek. Řada lidí vyráží nejenom na české, ale také zahraniční hory, kde se věnuje své oblíbené pohybové aktivitě. Pakliže se chystáte vyrazit mimo Českou republiku, nepodceňujte cestovní pojištění. Většina pojišťoven navíc nabízí speciální balíčky pojištění pro lyžaře, jež mohou ochránit nejenom vás, ale celou vaši rodinu. Rozlišovat byste měli i pojištění pro běžné a sportovní či adrenalinové lyžování. To už ale individuální záležitostí a každý člověk musí vědět, kde a jak jezdí, z čehož lze dle jasných popisů vyvodit správné pojištění.

Co dělat při nehodě na lyžích?

Pokud máte uzavřené pojištění lyžařů, máte jistotu, že pokud se na zahraničních sjezdovkách něco stane, dojde k uhrazení škod pojišťovnou, tj. k pokrytí vzniklých léčebných nákladů. Nastat mohou situace, že si neublížíte sami, ale někoho srazíte nebo budete sraženi. Jestliže nevíte, jak se v takový okamžik zachovat, přinášíme vám bližší informace.

Co se stane, když někoho srazíte?

V první řadě byste měli dané osobě poskytnout první pomoc, popřípadě zavolat lékaře. Ihned poté nezapomeňte na fotodokumentaci nehody a raději si zajistěte dostatek svědků, včetně kontaktních údajů na poškozeného. Žádné škody na majetku a zdraví osob nebudete platit v okamžiku, kdy máte uzavřené pojištění odpovědnosti. Co nejdříve se snažte kontaktovat vaši pojišťovnu, a to klidně rovnou ze zahraničí s pomocí asistenční služby. Ta vám ostatně bude nápomocna při řešení a stanovení těch správných postupů.

Co se stane, když vás někdo srazí?

Jiná situace nastává v momentě, kdy budete sraženi vy dalším lyžařem. Postup řešení je obdobný, jako v prvním případě. Zajištění zdraví, kontaktní údaje na viníka i svědky, popřípadě zavolání horské služby nebo policie. To už je ale na zvážení daného stavu. Ti sepíšou protokol dle výpovědí. Pakliže jeho obsahu kvůli jazykové bariéře dostatečně nerozumíte, nebojte se do něj uvést své připomínky ještě předtím, než jej podepíšete. Kromě tohoto dokladu byste si měli schovat i všechny lékařské zprávy a dokumentaci z nemocnice. Všechno pak oznamte své pojišťovně, u které jste si sjednali cestovní pojištění, respektive pojištění lyžařů. Nastat může samozřejmě i taková situace, kdy viník bude disponovat pojištěním odpovědnosti, z čehož by pro vás mohli plynout jen samé výhody. Jestliže se jeho pojišťovna bude mít k úhradě plnění, lze jej využít na spoustu věcí.

  • Poškození lyžařského vybavení
  • Zaplacení nákladů na léčbu
  • Bolestné
  • Kompenzace ušlého zisku během rekonvalescence

Nikdy nepodceňujte náležité pojištění při cestě na hory, protože právě díky němu se budete chránit před finančním plněním ať už budete v roli oběti či poškozeného.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…