Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Plánujete pořízení družstevního bytu? Pak se nabízí odlišné možnosti financování

Publikováno 1. 6. 2021

Pro Čechy je zcela typické, že chtějí něco vlastnit. Jestliže v ostatních evropských zemích vede pronájem nemovitostí, v Česku je tomu naopak. Zde má zelenou především osobní vlastnictví, popřípadě družstevní bydlení. A není se čemu divit. Jen malá část lidí chce platit za pronájem a za něco, co vlastně nikdy nebude jejich. Jednoduše řečeno, jen omezené množství lidí touží vyhazovat peníze z okna. I když pro některé má pronájem hlavní výhodu v podobě flexibility.

Družstevní bydlení je na vzestupu

Pokud plánujete pořízení družstevního bytu, o něž je v poslední době poměrně velký zájem, musíte vědět, jak ho financovat. Oproti bytu v osobním vlastnictví se náklady na pořízení družstevního bytu trochu liší.

  • Jednorázově zaplatíte 25 % až 30 % z hodnoty bytu
  • Zbývající část splácíte v podobě nájemného
  • Družstevní byt vlastní družstvo, ve kterém máte podíl

Financování družstevního bydlení

Když se řekne financování vlastního bydlení, každého okamžitě napadne hypotéka nebo chcete-li hypotéční úvěr. Jenže, u družstevního bytu je to trochu jiné. Minimálně z toho pohledu, že hypotéka je obvykle spojena se zástavou konkrétní nemovitosti. A tu majitel družstevního bytu nevlastní. Z tohoto pohledu se nabízí různé varianty financování.

Hypotéční úvěr na družstevní byt

Možná si říkáte, jak je možné získat hypotéku na družstevní byt, který na počátku všeho plnohodnotně nevlastníte? Odpověď je velice snadná. Ručit nebudete konkrétním družstevním bytem, nýbrž jinou nemovitostí. Ta samozřejmě musí mít odpovídající hodnotu LTV, respektive poměr výše úvěru k hodnotě zástavy. Je pravdou, že až jednou získáte družstevní byt do svého osobního vlastnictví, můžete jím začít ručit. V průběhu splácení hypotéčního úvěru jednoduše změníte zástavu.

Čtěte také: Hypotéka v jednom, nebo v páru. Co je pro vás výhodnější variantou?

Předhypotéční úvěr na družstevní byt

V produktové nabídce mnohých bankovních společností můžete narazit také na pojem předhypotéční úvěr. Jeho název do značné míry mnohé prozrazuje. Takový úvěr je možné použít pouze za předpokladu, že družstevní byt získáte během velice krátké doby do osobního vlastnictví. Často se uvádí jeden až dva roky. Zároveň musí být bytová jednotka kompletně dokončená a zkolaudovaná. Mnohé bankovní instituce požadují i návrh na vklad na katastr nemovitostí související s prohlášením vlastníka vymezujícího bytové jednotky. Poté, co se družstevní byt stane vaším osobním vlastnictvím, nahrazuje předhypotéční úvěr klasická hypotéka. To znamená, že v onom zmiňovaném mezidobí platíte pouze úroky, které jsou oproti klasickému hypotéčnímu úvěru podstatně vyšší.

Překlenovací úvěr ze stavebního spoření

Poslední variantou financování družstevního bydlení je překlenovací úvěr. Jde o nezajištěný typ úvěru, jehož poskytovatelem jsou stavební spořitelny. Předpokladem tedy zůstává, že máte naspořenou určitou částku. Také překlenovací úvěr souvisí s vyšší úrokovou sazbou oproti hypotéce, na druhou stranu může být výhodnější nežli předhypotéční úvěr. Navíc u něj nemusíte řešit jakékoliv zajištění. Vzhledem k tomu, že družstevní bydlení je v současné době čím dál vyhledávanější, nabízí se nové a nové možnosti financování. Uvidíme, co nám bankovní segment přinese v následujících měsících až letech.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…