Plánujete dovolenou na jachtě? Víte, jaké zvolit cestovní pojištění?

Publikováno 25. 2. 2019

Každý moc dobře ví, že návštěva jakékoliv zahraniční destinace musí být spojena s platným cestovním pojištěním. To vás ochrání v případě nečekaného zranění, a hlavně před úhradou poměrně vysokých nákladů na jakékoliv lékařské ošetření. V rámci cestovního pojištění lze pochopitelně využít i řady příplatkových služeb, jež se týkají především pohybových a ryze sportovních aktivit. U nich je třeba odlišovat, zda jde o sport rekreační nebo adrenalinový.

Jestliže patříte k milovníkům plachtění a jachtingu, určitě byste se měli zajímat o správnou podobu cestovního pojištění. Mnohdy totiž nemusí jít o položku klasického a základního pojištění. Všechny pojišťovací společnosti tuto aktivitu, respektive její rozsah definují trochu jinak, takže na to si dávejte největší pozor. Pokud se chystáte kdykoliv během roku na jachtu s vidinou nezapomenutelné dovolené na moři, jistě se vám budou hodit následující řádky.

Jak přistupují pojišťovny k jachtingu?

Primárně se pojďme zaměřit na několik předních pojišťoven a jejich definici toho, jak je na jachting přihlíženo v rámci základního pojištění rekreačních sportů a jak je to s rizikovými sporty. Pokud využijete služeb Generali připravte se na to, že jachting spadá pouze do kategorie rizikových aktivit. A to ještě narazíte na omezení, že v rámci plachtění nebudete plout ze státu do státu. Pak by se na vás takové cestovní pojištění nevztahovalo vůbec.

Populární pojišťovna Allianz vám nabídne základní pojištění. Jenže v této kategorii je k jachtingu přihlíženo pouze v rámci posádky. Pokud byste se této činnosti chtěli věnovat aktivně, respektive na sportovní úrovni, musíte si připlatit rizikové sporty. A co kdybyste byli kapitáni lodi? Pak vás tato pojišťovna jednoduše nepojistí. Jestliže chcete řídit jachtu a budete se vzdalovat maximálně tři kilometry od pobřeží, vyhoví vám například pojišťovna ERV, a to u rizikových sportů. V rámci základního balíčku na vás bude pohlíženo jako na posádku. Téměř obdobné možnosti vám nabízí také ČSOB a Union.

Trochu složitější rozdělení naleznete u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta rozlišuje to, zda jde o jachtu poháněnou větrem nebo o ryze vodní motorismus. S tou správnou volbou cestovního pojištění pak souvisí i fakt, zda se konkrétní osoba bude podílet na aktivním řízení lodi či nikoliv. A jaké další pojišťovny vám jachting nabídnou v rámci základního balíčku rekreačních sportů.

Pojišťovna Uniqua
Pojišťovací společnost nedělá rozdíly mezi tím, zda jde o dovolenou a přepravu v rámci klasického plachtění nebo o sportovní jachting.
Pojišťovna Slavia
Pojištění je platné pouze za předpokladu, že pojištěná osoba disponuje oprávněním k řízení jachty.
ERGO pojišťovna
Základní pojištění nerozlišující to, zda jde o pobřežní jachting nebo plachtění na širém moři.

Pokud tedy chcete letošní dovolenou strávit na jachtě, důkladně si prostudujte podmínky vámi zvoleného cestovního pojištění, abyste se na takové cestě chránili ve všech situacích.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…