Jaké jsou možnosti připojištění při sjednávání povinného ručení?

Publikováno 10. 3. 2017

Pořídíte-li si jakýkoliv dopravní prostředek, automaticky vám vzniká povinnost, uzavřít povinné ručení ještě před tím, nežli vůbec vyrazíte do silničního provozu. Obvykle se většina řidičů spokojí se základní podobou pojistky a mnohdy se ani nezajímají, jaký nadstandard na ně čeká v případě nejrůznějších připojištění.

Povinné ručení může nabídnout víc

Nemusí to být pouze asistenční služby, které vám nabídne daná pojišťovna. Povinné ručení lze díky těmto přidruženým doplňkům rozšířit na poměrně pestrý a komplexní pojišťovací produkt, jenž do nejmenšího detailu pokryje všechny vaše potřeby.

Nejčastější typy připojištění

Každá pojišťovna má samozřejmě trochu odlišnou produktovou nabídku. My vám teď představíme připojištění, jež naleznete pravděpodobně u jakéhokoliv subjektu, a vysvětlíme vám, co vám takový druh služby může přinést.

Pojištění skel vozidla

Nejtypičtější a nejvyhledávanější připojištění svého druhu. Pakliže dojde k náhlému poškození skla v silničním provozu – například od odlétajícího kamínku – máte nárok na výměnu hrazenou z pojistného plnění. Výše připojištění se zde odvíjí od toho, jak drahé máte vozidlo, potažmo jak nákladná je výměna čelního skla, popřípadě těch ostatních. Někomu stačí plnění do 2 000 Kč, jiný na to potřebuje částku 80 000 Kč. Není se proto čemuž divit, že příplatek k povinnému ručení se může pohybovat od 300 Kč a s přehledem překročí sumu až 15 000 Kč za rok.

Na povinném ručení s námi ušetří až 90 % řidičů. Zkuste online kalkulačku.

Pojištění přírodních rizik

Každý jistě někdy zažil nebo byl alespoň svědkem toho, jak nevlídné počasí v podobě velkých krup znehodnotilo během pár minut celou karoserii vozu. Živelné události jsou tedy to, proti čemu se chce pojistit velké množství řidičů. A nemusí jít pouze o ledové kroupy, ale také záplavy a podobné situace. Do připojištění přírodních rizik lze zařadit i střet ze zvěří, k němuž nejčastěji dochází za zhoršených viditelných podmínek. I v tomto případě jsou nabízeny odlišné limity pojistného plnění. Od 25 000 Kč až do částky 75 000 Kč a vyšší.

Přímá likvidace škody

Jestliže chcete být řádně kryti v případě dopravní nehody, kterou vy sami nezaviníte, můžete si připojistit určitý nadstandard. Pod pojmem přímá likvidace se totiž skrývá řada příjemných služeb (viz dále). S přímou likvidací souvisí i samotné připojištění nákladů na náhradní vozidlo, kde máte šanci opět vybírat z několika finančních limitů.

  • Odhad vozidla
  • Výdaje spojené s náhradním dopravním prostředkem
  • Plnění bez amortizace a mnohé další

Úrazové připojištění osob

Připojištění většiny pojišťovacích společností se nemusí týkat pouze vašeho automobilu, ale také osob, které vozem přepravujete. Pakliže ostatním přepravovaným pasažérům způsobíte jakoukoliv zdravotní újmu nebo dokonce smrt, můžete se krýt do vámi stanovené finanční částky. Úrazové připojištění osob nejčastěji pokrývá tyto situace.

  • Léčebné výlohy spojené se zaviněným úrazem
  • Trvalé následky způsobené úrazem
  • Úmrtí způsobené úrazem

Nadstandardní asistenční služby

V rámci povinného ručení vám každá společnost nabídne pouze základní asistenční služby, které mohou v lepším případě pokrývat opravy na místě, vyproštění, odtah a podobně. Pakliže vám to však nestačí, můžete si připlatit rozšířené asistence, které se vztahují nejenom na území České republiky, ale také na zahraničí. Jmenovat lze například tyto situace.

  • Ubytování v nouzi
  • Úschova nepojízdného automobilu
  • Náklady na cestu spojenou do vlastního bydliště

Výdaje na všechna uvedená připojištění jsou obvykle ovlivnitelná prostřednictvím vašich celkových bonusů za bezškodný průběh pojištění. Při jejich maximální výši lze docílit slevy 40 % až 50 %.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…