Jak začít investovat a nepřijít o všechny peníze? Dobré rady pro začátečníky

Publikováno 11. 11. 2021

Nechat ležet peníze ladem na bankovním účtu je z dlouhodobého hlediska nevýhodné. To ví asi každý. Peníze vlivem inflace ztrácí svoji hodnotu a vy v podstatě přicházíte o majetek. Pokud jej chcete zhodnocovat, je třeba vydat se trochu jinou cestou.

První pozici v seznamu zabírají produkty, které vám příliš peněz nevydělají. Na nemovitosti naopak musíte mít dostatek úspor. Proto se zajímavou cestou stávají akcie. Ty pochopitelně spadají do rizikovějších investic. Na druhou stranu, této investici se můžete věnovat i v roli začátečníka. Musí to mít ale svá pravidla.

Proč právě akcie?

Akcie z pohledu investování vynáší asi nejvíce peněz. To platí ovšem za předpokladu, že se bude jednat o dlouhodobou investici. Jedině ta zhodnocuje váš celkový majetek. Krátkodobé investování do akcií je spíše obchodní záležitostí a je vyžadován podstatně větší um a znalosti z tohoto oboru. Do akcií můžete investovat peníze jednorázově, ale také prostřednictvím každoměsíčních nákupů. Tím mimochodem snižujete riziko prodělku, protože nakupujete za odlišné ceny. Ve své podstatě je reálná investice už od 500 Kč měsíčně. Spousta potenciálních investorů si jistě pokládá otázku, proč se zaměřovat právě na tento do jisté míry rizikový segment? Odpovědí existuje více než dost.

  • Akcie nabízí oproti konkurenčním produktům vysoké zhodnocení.
  • Z dlouhodobého horizontu jde víceméně o jistý zisk.
  • To znamená, vysoká pravděpodobnost výdělku peněz.
  • Investovat do akcií můžete v podstatě kdykoliv.

Investování do akcií vyžaduje znalosti

I v roli úplného začátečníka se můžete pustit do investování v podobě akcií. Má to ovšem jednu důležitou podmínku. Chcete-li dlouhodobě uspět z pohledu zhodnocování majetku tímto způsobem, musíte se průběžně vzdělávat. Ideální je zájem o finance obecně. Když proniknete do světa akcií, můžete se v mnoha směrech osamostatnit. Zároveň je třeba umět zvládat určitý stres při krátkodobém, avšak výrazném poklesu cen akcií. Musíte se smířit s případnými riziky, ať už budete své portfolio spravovat aktivně či pasivně.

Využívat k tomu budete brokera nebo speciální brokerskou společnost. I při jejím výběru je zapotřebí dávat pozor na reference konkrétního subjektu. Přece jenom, bude vám podávat rady a obchodovat s vašimi financemi. Pomyslným strašákem jsou sliby v podobě přehnaně velkých zisků. Takovým brokerům se raději vyhněte. Při výběru brokera máte pochopitelně na výběr. Každý se zaměřuje na trochu jiné strategie.

Dividendová strategie
Cílí primárně na dividendy. Akcie mají povětšinou menší potenciál z hlediska růstu.
Hodnotová strategie
Snaha volit spíše podhodnocené akcie.
Růstová strategie
Vybírány jsou akcie s velkým růstem. Tento typ strategie je pravděpodobně nejrizikovější.

Alternativou přímého kontaktu s brokery jsou nejrůznější investiční aplikace, které můžete ovládat sami. Ať už tak nebo onak, vždy se zajímejte o poplatky spojené s jednotlivými úkony.

Bojíte se akcií? Zvolte podílové fondy

Jestliže cítíte, že na obchodování s akciemi jednoduše nejste připraveny a nehodláte nést tak vysoké riziko ztráty peněz, můžete slézt na pomyslném žebříčku zhodnocení o krůček níže. Ideální investicí se pro vás stanou podílové fondy, k nimž dostanete přístup skrze svou banku. Nápomocen vám bude bankéř zaměřený právě na podílové fondy. Ten s vámi probere nejrůznější strategie, od těch aktivních, až po ty pasivní. Všechnu práci spojenou s investováním následně zrealizuje za vás. Takové úkony jsou samozřejmě spojeny s určitými poplatky. Proto počítejte, že minimální náklady se budou pohybovat kolem dvou až tří procent ročně, tudíž musíte vydělat ještě více, aby došlo ke zhodnocení vašeho portfolia.

I když akcie mohou budit dojem rizika a nebezpečí, na druhé straně jsou tu i výrazné zisky. Jestliže máte zájem o finance, do akcií se můžete pustit také jako začátečníci. Jen je zapotřebí dodržovat jistá pravidla a pracovat alespoň na minimálním vzděláváním v této oblasti.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…