Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Hypotéky překročily hranici čtyř procent. Jaký je budoucí vývoj?

Publikováno 9. 12. 2021

Hypoteční úvěryH jsou pro mnohé lidi v podstatě jedinou cestou, jak si pořídit vlastní bydlení, popřípadě provést jeho nákladnou modernizaci. Možná právě proto se spousta z vás upíná na vývoj úrokových sazeb hypotéčních úvěrů. Ty jsou od letošního jara na pozvolném vzestupu. Nejvíce s nimi ovšem zamávala Česká národní banka, která se rozhodla pro razantní zvýšení základní úrokové sazby.

Rapidní zvýšení úroků během listopadu

Česká národní banka známá pod zkratkou ČNB přistoupila k tomuto kroku na počátku listopadu z jednoho prostého důvodu. Tím je rychle rostoucí inflace, kterou je třeba nějakým způsobem přibrzdit, potažmo zastavit. A právě zvýšení základní úrokové sazby je jednou z cest. Po mnoha letech šlo o jedno z největších zvýšení úrokové sazby.

  • Zvýšení o 1,25 procentního bodu
  • Základní úroková sazba byla zvýšena na hodnotu 2,75 %

Tento krok se v podstatě bleskově propsal do úrokových sazeb na trhu. Nejenom, že se začaly zvedat úroky u spořicích účtů a termínovaných vkladů. Došlo primárně na hypotéční úvěry, u nichž má dojít k určitému splasknutí nebezpečné realitní bubliny. Vzhledem k tomu, že Česká národní banky tímto krokem dohnala inflační vývoj, je pravděpodobné, že k tak razantnímu kroku v letošním roce už nepřistoupí. Nic ovšem není vyloučeno. Další rozhodnutí o případném zvyšování základní úrokové sazby padne 22. prosince. Pokud by k tomu ovšem došlo, mělo by to být ve standardním režimu. Standardem je zhruba čtvrt procentního bodu.

Úrokové sazby hypoték v listopadu opět vzrostly

Pojďme se ale nyní zaměřit na konkrétní čísla. Jak už prozrazuje název tohoto článku, hypotéky v reakci na krok ČNB zvýšily úrokové sazby hypotéčních úvěrů a překonaly hranici čtyř procent. Přesto se na trhu najdou ještě světlé výjimky, které se tuto hodnotu snaží udržet pod čtyřmi procenty.

AirBank
Pětiletá fixace 3,74 %
mBank
Jednoletá, tříletá a pětiletá fixace 3,99 %
Sberbank
Jednoletá a tříletá fixace 3,89 %, pětiletá fixace 3,79 %

Ostatní bankovní instituce už aktuálně nabízí vyšší úrokové sazby, které drobně překračují hranici čtyř procent. Některé z bank upravily platnost úrokových sazeb ihned po zvýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou, jiné se k tomuto kroku odhodlaly v průběhu listopadu a jiné až počátkem prosince. Poslední bankou zdražující úrokové sazby hypoték se stala Česká spořitelna.

UniCredit Bank
Tříletá fixace 4,19 %, pětiletá fixace 4,09 %.
Raiffeisenbank
Jednoletá, tříletá a pětiletá fixace 4,19 %.
Banka Creditas
Tříletá fixace 4,39 %, pětiletá fixace 4,29 %.
Moneta Money Bank
Jednoletá a tříletá fixace 4,39 %, pětiletá fixace 4,29 %.
Equa Bank
Tříletá fixace 4,49 %, pětiletá fixace 4,49 %.
Komerční banka
Jednoletá fixace 4,49 %, tříletá fixace 4,39 %, pětiletá fixace 4,19 %.
Hypotéční banka
Jednoletá fixace 4,59 %, tříletá fixace 4,39 %, pětiletá fixace 4,19 %.
ČSOB
Jednoletá fixace 4,59 %, tříletá fixace 4,39 %, pětiletá fixace 4,19 %.
Česká spořitelna
Jednoletá fixace 4,74 %, tříletá fixace 4,24 %, pětiletá fixace 4,14 %.

Uvidíme, jakým směrem půjdou úrokové sazby hypoték v budoucnu. Z mnoha informací ovšem vyplývá, že nejbližší doba určitě nebude znamenat obrat ke snížení. Úrokové sazby prezentované v tomto článku jsou platné k 1.12.2021.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…