Havarijní pojistění – co znamená spoluúčast a v jaké výši ji nastavit?

Publikováno 27. 8. 2018

Havarijní pojištění je praktickým pojistným produktem, který v hojném zastoupení využívá spousta majitelů dopravních prostředků. Tato služba je ve své podstatě opakem povinného ručení, jež vás chrání v okamžiku, kdy způsobíte škodu na silnici někomu dalšímu. Havarijní pojištění je však určeno pro finanční ochranu vás samotných, a to v situaci, kdy si škodu zaviníte svou vlastní vinnou, popřípadě bude pachatel nenalezen. Pokud se rozhodnete jít do pojišťovny uzavřít smlouvu na havarijní pojištění nebo využijete rychlejší cesty skrze internetový formulář, měli byste se zajímat o jednu důležitou věc. A to je spoluúčast na havarijním pojištění.

Jak funguje spoluúčast u havarijního pojištění?

Jak už prozrazuje název této služby, tak jde vlastně o to, kolik peněz z vlastního zaplatíte, když dojde ke vzniku finanční škody. Pojišťovny vám totiž při uzavírání smlouvy dávají na výběr, jak vysoká bude vaše spoluúčast. A tento údaj se pak promítá do celkové ceny za havarijní pojištění. Je naprosto logické, že minimální spoluúčast je spjata s vyššími náklady na pojistku. Opak toho bude vyšší spoluúčast, kdy za havarijní pojištění zaplatíte ve výsledku méně. Výše spoluúčasti je často prezentována v některé z níže uvedených forem.

  • Procentuální hodnota
  • Fixní částka

S největší pravděpodobností se setkáte s tím, že spoluúčast bude vyjádřena spojením obou těchto hodnot. To znamená například spoluúčast ve výši 5 % s minimální výší 5 000 Kč.

Zvolit vyšší, nebo nižší spoluúčast?

Volba velikosti spoluúčasti u havarijního pojištění by se rozhodně neměla odvíjet jen od toho, jak nákladné bude celkové havarijní pojištění. O této části vaší budoucí pojistky musíte přemýšlet trochu podrobněji, a tak trochu si uvědomit, co od havarijního pojištění vlastně očekáváte. Za velikostí minimální spoluúčasti se totiž skrývá i povinnost platit za drobnější defekty v řádu několika stovek až tisíc korun. Pro představu vám uvedeme modelový příklad. Představte si, že vlastní vůz Škoda Octavia a vámi sjednané havarijní pojištění má spoluúčast 5 % s minimální výší 5 000 Kč.

  • Pokud bude škoda na vozidle do 5 000 Kč, zaplatíte si ji celou sami.
  • Pokud bude škoda na vozidle 10 000 Kč, hradíte 5 000 Kč a zbytek zaplatí pojišťovna.
  • Pokud bude škoda na vozidle 50 000 Kč, zaplatíte 5 000 Kč a zbytek doplatí pojišťovna.
  • Pokud bude škoda na vozidle 150 000 Kč, uhradíte 7 500 Kč a zbytek zaplatí pojišťovna.

Výběr správného havarijního pojištění je zásadní!

V okamžiku, kdy si uděláte jasno, jaká spoluúčast u havarijního pojištění je vhodná právě pro vaše účely, přichází na přetřes výběr pojišťovacího produktu. Jestliže chcete docílit výhodné ceny a zajímavých pojistných podmínek, pak zapomeňte na návštěvy pojišťoven svépomocí a raději volte online srovnávací servery a internetové kalkulačky. S nimi se totiž pojí hned několik zásadních kladů.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…