Až 20 000 Kč ještě dnes na účtu? Žádný problém, klikněte zde...

Dálniční známka od letoška už jenom v elektronické podobě, kde ji zakopit a kolik stojí?

Publikováno 9. 3. 2021

Každý, kdo pravidelně jezdí po dálnici ví, že bez dálniční známky to nelze, respektive pouze pod pohrůžkou nemalé pokuty. Pokud řešíte nákup nové dálniční známky, už zapomeňte na jakékoliv lepení na sklo. Papírová známka byla nahrazena tou elektronickou.

Elektronická dálniční známka

Datum 1. února 2021 byl v oblasti dálničních známek rozhodně klíčový. Právě od tohoto data už nemůžete zakoupit žádnou dálniční známku v klasické papírové podobě. Jestliže chcete využívat dálnice a placené rychlostní silnice, musíte si pořídit elektronickou dálniční známku. Tento počin jistě těší spoustu majitelů vozů. Do budoucna už můžete zapomenout na škrabku, odmašťovače, nahřívání fénem a podobné obstrukce, které se obvykle pojily se sundáváním staré dálniční známky. Letos ji musíte sundat naposledy, protože ta elektronická se rozhodně nikam nelepí.

Platnost elektronické dálniční známky

S elektronickou dálniční známkou přišla řada příjemných benefitů. Mezi ně patří například platnost známky. Ta stará měla platnost od 1. prosince daného roku do 31. ledna napřesrok. A to vždy, i když jste koupili roční dálniční známku kdykoliv během roku. Současný model je daleko příjemnější.

  • Platnost na 365 dnů
  • Koupíte 5. května, platí do 4. května následující rok
  • Žádné okrádání o dny jako u papírové známky

Ve prospěch elektronické dálniční známky hovoří i to, že ji můžete zakoupit s náležitým předstihem, a to až 90 dnů dopředu. To se vám u té papírové nepoštěstilo a proto mnoho řidičů často zapomnělo.

Kupte si elektronickou dálniční známku

Rozhodnete-li se pořídit si novou dálniční známku, pak máte samozřejmě tu nejpohodlnější možnost. A to je přímo z domu na internetu. Vyhrazen je k tomu online portál e-dalnice.cz. I když je název „elektronická“ dálniční známka jasně vypovídající, přesto tu existují další možnosti nákupu. A to třeba na poslední chvíli před najetím na dálnici nebo když se zrovna nedostanete k internetu.

  • Na více jak 2 500 pobočkách České pošty
  • Na více jak 200 čerpacích stanicích EuroOil

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu nákupu, počítejte s tím, že budete muset pro kompletní registraci uvést několik základních údajů.

  • Kontaktní údaje
  • Registrační značku
  • Druh známky
  • Počátek platnosti

V případě sdělení SPZ na České poště a čerpací stanici EuroOil dávejte pozor na to, že při nahlášení špatných údajů máte jen 15 minut na opravu. V opačném případě si musíte elektronickou dálniční známku koupit znovu. Když zvolíte elektronický způsob nákupu, nabízí se vám možnost úhrady bankovním převodem nebo prostřednictvím platební karty.

Dálniční známka od 310 Kč

Cena dálniční známky zůstala stejná, i po výměně papírové podoby za tu elektronickou. A to platí pro všechny tři typy dálničních známek.

  • 10denní dálniční známka stojí 310 Kč
  • 30denní dálniční známka stojí 440 Kč
  • Roční dálniční známka stojí 1 500 Kč

Když budete jezdit s vozem na biometan a zemní plyn, pak vás elektronická dálniční známka vyjde na polovinu výše uvedené ceny. Zcela osvobozeni od poplatku za dálniční známku jsou například držitelé průkazů ZTP a ZTP/P. Výjimky platí také pro vozy s hybridním pohonem nebo tím na elektřinu a vodík. Poplatek není vyžadován ani pro vozy přepravující děti s hemoblastózou a se zhoubnými nádory.

Kontrola platnosti nové dálniční známky

Možná si pokládáte otázku, jak bude v současné době kontrolována platnost elektronické dálniční známky? U té papírové to bylo celkem zřejmé. Když policisté neviděli známku nalepenou na vašem předním skle, už jste měli problém. Současné kontroly budou však realizovány elektronicky. Policie České republiky už je vybavena řadou přístrojů, které dokáží skenovat SPZ projíždějících vozidel a skrze propojený systém vyhodnocovat a zobrazovat, zda auto má zaplacenou elektronickou dálniční známku či nikoliv, popřípadě jestli má nějakou výjimku.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…