Chcete mít originální SPZ na voze? Poradíme vám, jak získat SPZ na přání

Publikováno 15. 3. 2021

Každý z vás jistě zpozoroval originální poznávací značky na vozidlech pohybujících se po silničních komunikacích. Jestliže chcete svůj vůz ověnčit také takovou značkou, přináší vám bližší informace k tomu, jak toho docílit.

SPZ na přání není levná záležitost

Pojďme si nejprve povědět něco o tom, co to vlastně registrační značka na přání je. Tento výraz se poprvé objevil v lednu 2016, a to na základě novely zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Právě tehdy byly zavedeny SPZ na přání, které se svým obsahem mohou vymykat do té doby zavedeným pravidlům. To znamená, že mohou obsahovat vaše jméno a podobné nápisy. Registrační značka na přání je velice často označována, jako RZNP a nutno podotknout, že od doby schválení příslušné novely zákona jich byly vydány tisíce kusů. To je ostatně zpozorovatelné na mnoha automobilech. My vás nyní provedeme postupem, jak takovou značku získat.

Jak požádat o SPZ na přání?

SPZ na přání vyřizuje vždy příslušný úřad s rozšířenou působností. Na ten se můžete vydat buď osobně nebo vyplníte speciální formulář stažený z webových stránek Ministerstva dopravy a vše zašlete datovou schránkou či poštou. Hned na úvod je třeba zmínit několik důležitých věcí.

  • Registrační značka na přání je oproti té klasické placená.
  • Jedna značka stojí 5 000 Kč, na automobil to tedy vychází na 10 000 Kč.
  • Značku lze získat i na moped a motocykl.
  • Po zaplacení příslušného poplatku je SPZ na přání vydána do patnácti dnů.

Drobnou odlišnost v rámci administrativního procesu musí očekávat fyzické a právnické osoby. U těch fyzických je třeba uvést osobní údaje v podobě jména, příjmení, adresy trvalého pobytu a data narození. Právnická osoba uvádí identifikační číslo, název firmy a adresu sídla společnosti.

Pravidla pro registrační značky na přání

Nyní když víte, jak o registrační značku na přání požádat, pojďme se zaměřit na to, jaká pravidla SPZ na přání musí splňovat a jaká omezení jsou s ní spojena. I když můžete na vozidlech kolem vás vídat nejrůznější originální značky, věřte, že ne všechno je dovoleno. Zcela logicky nemůžete použít žádné vulgarismy a nevhodná spojení a zároveň některé z těchto nepovolených znaků snadno zaměnitelných s ostatními – CH, O, G, W a Q. Na registrační značku není možné psát speciální znaky, diakritiku a zároveň platí jedna podmínka. Vámi zvolený název musí obsahovat alespoň jednu číslici. Využít musíte také plný počet znaků, což je osm. U motocyklů je to sedm znaků. A jaká omezení vás v tomto směru mohou potkat?

Co když mi někdo SPZ ukradne?
Pokud vám někdo ukradne SPZ na přání, náhradní vám nebude vystavena a vy si musíte zvolit jinou originální registrační značku, za kterou pochopitelně zaplatíte celou cenu.
SPZ musí být vždy unikátní
Nikdy nemůžete zvolit již existující název. Jsou tu však seznamy vydaných registračních značek na přání, takže si dopředu můžete připravit, co budete chtít.
Možnost rezervace vybrané kombinace
Nabízí se možnost rezervace vámi zvoleného názvu pro novou registrační značku. Pozor, zde platí omezená doba rezervace na šest měsíců.

Prodejem vozu originální značku neztrácíte

Na závěr pro vás máme ještě jednu pozitivní informaci. Pokud se rozhodnete prodat svůj vůz, nebojte se, že přijdete o zaplacenou registrační značku na přání. SPZ na přání je totiž přenositelná. Jediné co, tak se váže na konkrétní osobu, na níž je registrována. Když tedy budete prodávat automobil, na úřadu značku pouze přeregistrujete a můžete ji použít na vůz nový. Pokud se ji chcete vzdát ve prospěch nového majitele, nikdo vám v tom samozřejmě nebude bránit.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…