6 rad jak opravdu ušetřit na povinném ručení

Publikováno 17. 12. 2020

Povinné ručení je vyžadováno zákonem, pokud ho nebudete mít sjednané, hrozí vám jednak pokuta a pokud navíc ještě způsobíte škodu někomu dalšímu, budete muset uhradit celou škodu ze svého. O tom, že se povinné ručení vyplatí není pochyb, běžná cena pojištění je ve velkém nepoměru vůči možným škodám, které se u dražších vozů snadno dostanou do stovek tisíc korun. Co ale cenu pojištění a ovlivní a jak na povinnému ručení ušetřit?

Typ a starší vozu

Jedním ze základních kritérií je kategorie, stáří a způsob užití vozidla. Je tedy pochopitelné, že nové a silné auto bude mít pravděpodobně vyšší pojištění, než starý vůz. Stejně tak vůz taxislužby, který najede velké množství kilometrů po městě má vyšší šanci, že způsobí nehodu a pojištění tedy bude mít dražší, totéž platí třeba o vozidlech autoškol.

Informace o pojistníkovi

To, kolik zaplatíte na pojištění ovlivní váš věk, to kde bydlíte a vaše řidičská historie (jezdíte bez nehod?). Pro pojišťovnu je vysoce rizikový mladý řidič, který nemá zkušenosti, ale má silné auto a bydlí ve větším městě. Naopak zkušený řidič, který už si stihl vyjet dostatečný bonus může na povinném ručení ušetřit až 60 %. Důležité je vědět, že bonusy se váží k řidičovi, změnou pojišťovny tedy o bonus nepřijdete.

Výše pojistných limitů

Zákon stavuje minimální pojistný limit, který musí pojištění z provozu vozidla pokrývat, jedná se o dvě částky, každá ve výši 35 milionů Kč. První část pokrývá materiální škody, druhá pak zdravotní újmu poškozené osobě. Běžně se lze setkat ze zápisem 35/35 mil. Kč. Zdá se vám takový limit dostatečný? Měl by být, ale vyšší jistotu poskytne dvojnásobek, zejména pokud byste třeba způsobili hromadnou nehodu na dálnici. Navýšení limitu se vždy promítne do celkové ceny pojištění, ale spíše se jedná o řády stokorun.

Asistenční služby

Pojišťovny se snaží odlišit a kromě ceny bojují o zákazníky i rozsahem a kvalitou asistenčních služeb. Asistence po telefonu je poměrně běžná, u menších pojišťoven však nemusí být dostupná 24 hodin denně. Pokrytí nákladů na odtah nepojízdného vozidla, zapůjčení náhradního vozu po dobu opravy atd. už tak běžné být nemusí. Pochopitelně si za ně připlatíte, často ale můžete využít zajímavé slevy.

Délka pojistného období

Do ceny povinného ručení se promítá také frekvence plateb. Ačkoliv je obvykle možné zaplatit pojištění měsíčně, čtvrtletně, nebo půlročně, nejvýhodnější variantou je platba na celý rok dopředu, ušetříte tak i několik stovek. S ohledem na to jak se ceny pojištění mění vyplatí se každý rok pojištění aktualizovat, tedy nechat si porovnat aktuální ceny pojištění a případně změnit pojišťovnu. Největší úspora spočívá totiž právě ve vzájemném porovnání nabídek přes internet.

Kombinace dalších produktů

Pokud máte novější a dražší vůz, pak je možné další peníze ušetřit při kombinaci dalších druhů pojištění, v tomto případě v úvahu připadá zejména kvalitní havarijní pojištění. Dobře uzavřené havarijní pojištění vás ochrání i proti škodám, které si způsobíte na vozidle sami, proti střetu ze zvěří, živelným nehodám i odcizení. Kombinací havarijního pojištění je díky různým výlukám snad ještě více, než u povinného ručení, i zde se proto vyplatí věnovat čas výběru vhodného pojištění.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…