6 rad jak ušetřit na povinném ručení

Publikováno 16. 8. 2016

Povinné ručení je, jak z jeho názvu vyplývá, zákonem dané a povinné. Musí ho mít každý řidič a je pochopitelné, že se na něm snažíme ušetřit. Zrovna na povinném ručení se totiž dá ušetřit nemálo peněz. Ve většině případů se jedná o stokoruny, někdy ale až tisíce korun ročně. A to už je finanční úspora, která jistě stojí za to – zvlášť když to nestojí moc práce ani času. Jak na to?

Jak ušetřit na povinném ručení vozidla?

1. Sjednejte si pojištění přes internet

První rada je velmi jednoduchá, ale nejdůležitější. Internet je dnes zásadním pomocníkem pokud se snažíte ušetřit na povinném ručení. Využitím online kalkulačky si můžete porovnat nabídku a sazby všech českých pojišťoven během několika minut, vše z pohodlí domova a nezávazně. Díky objemu poptávek, které srovnávače pojištění vytváří, dokážou nabídnout sazby na které běžný řidič nemá šanci dosáhnout. Napomáhá tomu navíc i fakt, že šetří práci pojišťovnám, kterým odpadá část administrativní činnosti.

2. Předejte si bonus v rámci rodiny

Tato rada může přijít vhod zejména čerstvým řidičům – ti jsou jak známo statisticky nejvíc rizikoví. Čerstvým řidičům nebo majitelům nových vozidel ale pojišťovny nabízí možnost převodu bonusu v rámci rodiny, tedy možnost začít rovnou se slevou až 50 %, přičemž bonus je možno převést až na tři vozidla stejné kategorie v rodině. Důkladně si však prostudujte podmínky dané pojišťovny, není to běžné u všech.

3. Uzavřete pojištění na jaře nebo na podzim

Koncem roku a v létě je poptávka po povinném ručení vyšší a tomu nabídka pojišťoven nenahrává. Máte-li možnost uzavřít pojištění sami, vězte, že nejvýhodnější dobou je jarní a podzimní sezóna. Pojišťovny totiž v těchto termínech nabízejí akční nabídky, které mohou znamenat úsporu desítek až stovek korun.

90 % řidičů ušetří díky srovnání povinného ručení online průměrně 1750 Kč ročně.

4. Nebourejte!

Samozřejmě, lehko se to radí, hůře se to udělá. U povinného ručení ale platí dvojnásob fakt, že kdo nebourá, ušetří. Všechny pojišťovny na našem trhu totiž nabízí bonus výši až 5 % z ceny pojistného za každý rok bez nehody. Tyto bonusy se navíc každoročně sčítají. Například 10 let bez způsobené dopravní nehody znamená bonus až 50 % ze základní ceny pojistného. Nejvyšší slevu na kterou lze dosáhnout je 60 %, za 10 let bez nehody ji nabízí třeba Wüstenrot. Již po osmi letech na ni lze ale dosáhnout u AXA pojišťovny.

5. Sjednejte víc pojištění u jedné pojišťovny

Většina pojišťoven umí kromě běžného povinného ručení nabídnout také havarijní pojištění (nebo i další druhy pojištění). Pokud chytře využijete kombinace těchto produktů, můžete získat nárok na další slevy. Zejména kombinace povinné ručení a havarijní pojištění je oblíbená a u dražších vozů, případně vozidel do 6 let stáří, má velký smysl. U těch starších může být dobrou volbou pojištění pouze vybraných rizik (například krádeže). Opět platí, informujte se u své pojišťovny.

Povinné ručení se vyplatí platit 1× ročně bankovním převodem.

6. Plaťte jednou ročně bankovním převodem

Povinné ručení můžete platit čtvrtletně, ale i pololetně. Avšak platba na rok dopředu dává největší smysl, většina pojišťoven ji totiž upřednostňuje a finančně zvýhodňuje (je to logické, znamená to pro ně méně administrativních úkonů). Nejefektivnější tedy bývá kombinace platby na rok dopředu a běžným bankovním převodem (nebo platební kartou).

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…