Povinné ručení pro veterány

Publikováno 17. 8. 2016

Pokud se se svým veteránem hodláte za slunečné neděle projet po veřejné komunikaci, anebo s ním třeba jen přejet pár kilometrů na výstavu aut, stále pro vás platí potřeba mít uzavřené povinné ručení. Výjimky zákon bohužel nezná a neumožňuje. Dobrou zprávou nicméně zůstává alespoň fakt, že povinné ručení pro veterány je levnější, než pro běžné automobily. A to dost významně!

Povinné ručení na veterána

Aby vozidlo splnilo parametr zařazení do veteránské kategorie, musí splnit následující podmínky:

  • stáří vozidla min. 30 let (někdy se uvádí i 25)
  • členství v libovolném registrovaném klubu veteránů
  • mezinárodní certifikát FIA či FIVA (kvůli prověření bezpečnosti a provozuschopnosti)

Speciální SPZ s písmenem „V“

Pokud vozidlo projde veškerými testy a je uznáno jako veterán, následuje dále proces registrace vozidla na příslušném úřadě. Výsledkem je přidělení speciální státní poznávací značky začínající písmenem „V“. Každopádně platí, že automobil, veterán, musí být provozuschopný a v původním stavu (včetně výbavy a příslušenství). Logickou podmínkou pak je, že veterán nesmí být používán v běžném provozu, ani za účelem podnikání.

Také na veterána zatím jen šetříte? Nevadí, šetřete i na povinném ručení!

Jak získat povinné ručení na veterána

Má-li vozidlo již uznán a přidělen status veterána, můžete zajistit pojištění. Pojišťovna v takovém případě bude vyžadovat navíc historický průkaz automobilu a také přidělenou veteránskou SPZ. Jedině tak bude možné získat povinné ručení se slevou, u veteránských vozidel se platí povinné ručení zhruba 1/10 běžné pojistky. Statisticky jsou totiž majitelé těchto vozidel nadmíru opatrní a zapříčiní pouze zlomek dopravních nehod.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…