Jak postupovat při srážce se zvěří

Publikováno 16. 8. 2016

Za loňský rok přibylo střetů ze zvěří o celých 15 %, zabránit takové nehodě bohužel nedokáže velmi často ani zkušený řidič. Je obvyklé, že finanční škody při střetu ze zvěří bývají vysoké. Jak se ale v takové situaci zachovat a co dělat? Kde žádat náhradu škody? Připravili jsme podrobný návod jak se zachovat při srážce se zvěří.

Kdy a kde je riziko střetu ze zvěří nejvyšší

Nejvyšší riziko střetu vozu se zvěří bývá především v ranních hodinách v jarní a podzimní sezóně. Zvýšená opatrnost je na místě zejména na odlehlejších silnicích, u lesů a polností. Obvyklá místa kde se zvěř pravidelně vyskytuje bývají označena příslušnou dopravní značku (viz níže), pokud ji uvidíte, zpomalte a zbystřete.

Nesnažte se střetu za každou cenu vyhnout

Jak se ale zachovat v situaci, kdy vám do cesty skočí třeba srna? Doporučení odborníků se shodují, nesnažte se vždy a za každou cenu vyhnout! Řidič totiž má pouze zlomek sekundy na vyhodnocení celkové situace (rychlost, stav vozovky, protijedoucí vozidla, okolí silnice atd.). Náraz do stromu po smyku při úhybném manévru přitom může mít fatálnější následky, než čelní náraz do zvířete.

Přímý náraz do zvířete může být méně rizikový, než riskantní úhybný manévr.

Důležitá je prevence a nízká rychlost

Jak se chovat v oblasti, kde hrozí srážka se zvěří?

  • Mějte svoje vozidlo v perfektním technickém stavu
  • Jeďte pomalu a buďte připraveni kdykoliv prudce zabrzdit
  • Za jízdy samozřejmě netelefonujte a věnujte se plně řízení
  • Použití klaksonu má smysl, zvíře však naopak může leknutím skočit do vozovky

Co dělat při srážce se zvěří

Vždy zavolejte polici. Rozhodně nepomýšlejte na to, že by vám náhradou za způsobenou škodu byla zvěřina na nedělním stole – jednalo by se totiž o pytláctví a dostali byste pokutu, nemluvě o možných parazitech v těle zvířete. Zvíře ze zákona není majetkem nikoho, přivlastnit si je může pouze lovec po řádném ulovení – srážka vozidlem samozřejmě není povoleným způsobem lovu. Zavoláním policie si situaci ulehčíte, zavolají myslivce a ti zvíře odklidí.

Na nic nečekejte, vše pečlivě zdokumentujte a pokuste se zajistit svědka nehody.

Co dělat na místě po nehodě

  • Zavolejte policii
  • Situaci na místě zdokumentujte (zakreslete a nafoťte)
  • Zajistěte svědka, který nehodu viděl (je-li to možné)

Kdo zaplatí škodu na vozidle

Škodu uhradí vlastník zvířete. Pokud dopravní nehodu zaviní např. pes, který svému majiteli utekl z vodítka a vrhnul se vám pod kola, je určení vlastníka jednoduché. Boužel v momentě, kdy je viníkem dopravní nehody divoké zvíře, je samozřejmě situace jiná. V diskusích na internet naleznete názor, že by náhradu měli uhradit myslivci. To je nesmysl a situace teoreticky může být přesně opačná – myslivecké sdružení by mohlo požadovat náhradu škody po vás! Tudy cesta nevede.

Havarijní pojištění je řešením vždy

Kvalitní havarijní pojištění vozidla zajistí kompletní náhradu škody na vozidle.

Řešením je náhrada škody z havarijního pojištění. V některých situacích ale může stačit i obyčejné povinné ručení. Vybrané pojišťovny totiž balíček pojištění rizika střetu se zvěří přidávají jako bonus ke svému povinném ručení. Automatické to však není, kontaktujte proto svou pojišťovnu a zjistěte si informace.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…