Jak postupovat při nehodě v ČR

Publikováno 15. 8. 2016

Jak se zachovat v situaci, kdy se stanete přímým účastníkem dopravní nehody? Připravili jsme pro vás přehledný návod, který vám ušetří spoustu možných starostí, stačí se jím řídit. První rada zní, je-li to možné a nejste-li vážněji zraněn, pokuste se zachovat klid a zjistit stav věci a okolí. Dále…

Návod jak postupovat při nehodě

  1. Zabraňte dalším škodám a nehodám! Označte místo viditelně výstražným trojúhelníkem.
  2. Jsou-li na místě zranění, poskytněte jim první pomoc a zavolejte zdravotnickou pomoc a policii.
  3. Dopravní nehodu musíte ohlásit policii, pokud:
    1. dojde ke zranění osob
    2. dojde k hmotné škodě na některém ze zúčastněných vozidel (a to včetně přepravovaných věcí nebo na jiných věcech) částku 100 000 Kč (Nejste si jisti škodou? Volejte raději policii)
    3. dojde k hmotné škodě nižší než 100 000 Kč, ale neshodnete se s účastníkem na zavinění
    4. dojde k hmotné škodě na majetku třetí osoby.
  4. V případě, že nejsou naplněné výše uvedené podmínky, policii na místo volat nemusíte. Musíte se však s druhým účastníkem nehody dohodnout na zavinění (určit viníka). Tuto dohodu je nutné učinit v písemné podobě, nejlépe na formuláři Evropský záznam o dopravní nehodě (stáhněte si jej, vytiskněte a vozte ve vozidle). Pokud formulář u sebe nemáte, můžete použít i čistý papír. Důležitý je podpis všech zúčastněných.
  5. Vozidla nepřemisťujte, pokud ale není jiná možnost, zakreslete na vozovku obrysy obou vozidel v době nehody. Vše si také pečlivě nafoťte mobilním telefonem.
  6. Zapište si jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků dopravní nehody.
  7. Pokud Vám někdo způsobil škodu svým vozidlem, vyžádejte si jeho občanský nebo řidičský průkaz a dokument o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tzv. zelenou kartu) a opište si následující údaje:
    • Jméno, příjmení a trvalé bydliště řidiče vozidla
    • Jméno, příjmení a trvalé bydliště majitele vozidla
    • Typ (výrobce, model, barva, …) a SPZ vozidla
    • Informaci o pojišťovně a číslo zelené karty
    • Pokud k datu nehody nebylo vozidlo pojištěno, nebo Vám škůdce údaj o pojistiteli vozidla nesdělil, zkuste jej nalézt přes webové stránky www.ckp.cz, případně se obraťte na: Českou kancelář pojistitelů, Na Pankráci 1724/129, 140 00 Praha 4, tel.: +420 221 413 111, fax: +420 221 413 760, e-mail: claims@ckp.cz, kde Vám buď údaj o pojistiteli sdělí, nebo Váš nárok začnou sami vyřizovat.
    • Pokud je vozidlo škůdce registrováno na území cizího státu, opište si číslo zelené karty a její časovou platnost nebo alespoň číslo dokladu o hraničním pojištění tohoto vozidla.
    • Písemně oznamte vzniklou škodu své pojišťovně. Pojišťovna oprávněné nároky poškozených uhradí zpravidla tak, že žádná další součinnost nebude z vaší strany již nadále nezbytná.
    • Nevíte-li si rady, vždy raději volejte asistenční službu vaší pojišťovny.
    • Dejte si pozor na tzv. lovce dopravních nehod.

Pokud si nevíte rady, vždy raději zavolejte asistenční službu své pojišťovny.

Autor článku:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…